Cine este bancherul care a condus campania electorală a USR şi acum este atacat de soţul lui Clotilde Armand

Ziarul Financiar 14.12.2016

Nicuşor Dan şi USR – Uniunea Salvaţi România - sunt surpriza alegerilor parlamentare, având în vedere că au obţinut 9% la alegerile din 11 decembrie la nivel naţional. Sergiu Moroianu, soţul consilierei locale USR Clotilde Armand, a atacat partidul şi pe şeful de campanie al acestuia, Matei Păun, folosind o retorică similară cu a campaniei concurenţei politice. El a argumentat pe contul de Facebook că Matei Păun nu şi-a divulgat cv-ul, averea şi sursele de venit, precum şi că ar fi susţinut de Roxana Wring, „apropiată de ong-urile din reţeaua Soros”. El l-a acuzat pe Păun că a dus o campanie de „denigrare şi sabotaj” faţă de Clotilde Armand şi că „a asociat imaginea USR cu activiştii LGBT şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el”. Ulterior, Sergiu Moroianu şi-a şters postarea de pe Facebook. Nicuşor Dan, preşedintele USR, a declarat că este „mâhnit şi uluit” de „afirmaţiile mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR”.

Sergiu Moroianu, soţul lui Clotilde Armand, consilieră locală USR la sectorul 1 al Capitalei, a lansat un atac dur pe contul său de Facebook, la adresa şefului de campanie al USR, Matei Păun, dar şi a partidului. El a acuzat că soţia sa a fost „denigrată şi sabotată” în timpul campaniei de oamenii lui Păun şi că acesta ar fi sprijinit de Roxana Wring, fosta candidată USB la sectorul 3, aceasta fiind „apropiată de ONG-urile din reţeaua Soros”. De altfel, recursul la argumentele de tip Soros, folosite în campania electorală de PSD, USR sau ALDE, nu s-au oprit aici, soţul lui Armand acuzând că Matei Păun „a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros, încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el, tentativă patetică care a dus PSD la 50% din Parlament şi USR sub 10%”.
 
Nicuşor Dan, un matematician care a preluat steagul lumii corporatiste din Bucureşti de patru ani, a ieşit pe locul doi la Primăria Generală a Capitalei, luând o treime din voturi, peste estimări.

Şeful de campanie electorală a lui Nicuşor Dan este Matei Păun, un bancher de investiţii pe care, în anii ’90 viaţa şi job-ul l-au adus la Moscova, acolo unde se puneau bazele noilor miliardari ruşi pe ruinele fostului imperiu sovietic.

Matei Păun, un obişnuit al plajei de la Vama Veche, şi-a făcut propria companie de investiţii în România la începutul anilor 2000, participând la câteva tranzacţii de achiziţii. El spera ca Bursa de la Bucureşti să devină un sport naţional, după procesul de privatizare în masă şi să ajungă principala sursă de finanţare pentru companiile româneşti.

Fondator al BAC România şi BAC Belarus, Matei Păun a locuit în Germania, Belgia şi Statele Unite. BAC este o bancă de investiţii regională cu birouri la Belgrad, Sofia, Bucureşti şi Minsk. 

În perioada de pionieriat a Bursei de Valori Bucur1eşti el a fost director general al firmei Regent European Securities, o companie deţinută de un grup financiar britanic care avea plasamente în fostul spaţiu sovietic şi Europa de Est, inclusiv în România. Fondul s-a retras din zonă după criza din Rusia, unde a suferit pierderi importante, inclusiv din România. 

Matei Păun a lucrat pentru Firebird Management, un fond de investiţii american care a avut plasamente în ţările fost-sovietice şi în România. Firebird a avut acţiuni la Rompetrol. Firebird este primul fond de investiţii american care a făcut plasamente în fostul spaţiu sovietic. La vremea respectivă Matei Păun locuia la New York, dar călătorea frecvent la Moscova, Kiev şi Ţările Baltice. 

El este, conform site-ului BAC, licenţiat în Relaţii Internaţionale la Trinity College din Statele Unite.

În anii 2000 a fost unul dintre cofondatorii HTI, un broker în vogă de la Bucureşti, alături de Daniel Ţepeş. Ţepeş a reuşit să vândă HTI în 2007 către banca de investiţii americană Morgan Stanley, tranzacţie foarte bună pentru ei, dar proastă pentru americani. Matei Păun nu a participat la această tranzacţie. 

În criză, BAC a participat la mai multe restructurări şi vânzări de companii româneşti. Anul trecut BAC a intermediat finanţări pentru România din partea Băncii Internaţionale de Investiţii, un fel de BERD al zonei estice. Această bancă,  cu acţionari la nivel de stat - România, Ungaria, Slovacia, Cehia şi Bulgaria, cu sediul în Rusia, a negociat mai multe împrumuturi pentru piaţa românească. Această bancă a vândut obligaţiuni în lei, intermediate de Banca Transilvania.

Nicuşor Dan a declarat că l-a cunoscut pe Matei Păun prin intermediul unor prieteni. 

Matei Păun, BAC Investment: Am intermediat o finanţare de 15 mil. euro pentru Romcab de la BII

Producătorul de cabluri electrice Romcab a obţinut o finanţare de 15 de milioane de euro de la Banca Internaţională de Investiţii, operaţiunea fiind intermediată de BAC Investment, care are un parteneriat de peste doi ani cu această bancă.

 
„Săptămâna trecută a fost semnată o fi­nan­­ţare de la Banca Internaţională de In­vestiţii de 15 de milioane de euro pentru Romcab. Este a doua finan­ţa­re de acest tip de care ne-am ocupat în Ro­mânia. Prima a fost făcută de BT Leasing, care a obţinut o finanţare de la această bancă în valoare de 10 milioane de euro“, a spus Ma­tei Păun, managing partner la BAC Investment.
 
Banca Internaţională pentru Investiţii, cu sediul la Moscova, investeşte doar în cele nouă state membre ale sale: România, Slovacia, Mon­golia, Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Viet­nam şi Rusia.
 
Anul trecut banca a acordat finanţări de circa 150 de milioane de euro şi intenţionează să investească aproximativ 100 de mil. euro în acest an. Fondată în 1970, banca are fonduri proprii în valoare de 374  mil. euro.
 
Jumătate din banii împrumutaţi de Rom­cab sunt destinaţi investiţiilor şi-i jumătate finanţării capitalului de lucru, potrivit lui Păun.
 
„Finanţarea destinată investiţiilor este contractată pe şapte ani şi va permite companiei să facă un salt important“, mai spune acesta. Romcab Târgu-Mureş, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer, produce cabluri pentru industria auto, construcţii şi pentru infrastructura de comunicaţii.
 
Romcab a avut anul  trecut afaceri de 653 milioane de lei, în creştere cu 40% faţă de anul anterior, şi un profit de 32 milioane de lei.
 
Bac Investment colaborează cu Banca Internaţională de Investiţii de peste doi ani şi a intermediat până acum finanţări de circa 65 de milioane de euro, incluzând două finanţări în Bulgaria.
 
„Având în vedere că această bancă nu este o entitate reglementată de BNR, abordarea este mai flexibilă. Procesul de aprobare este mai uşor, timpul este mai scurt. Pentru o companie care se află în discuţii de câteva luni cu băncile acest lucru contează. Spre exemplu, la Romcab procesul de aprobare a durat mai puţin de o lună, circa 2-3 săptămâni. Toto­dată, condiţiile privind garanţiile sunt mai flexibile. Costul nu este marele avantaj“, a mai spus Păun.
 
Matei Păun, BAC Investments: Este un moment ideal pentru companii să vină la bursă      
 

Este un moment ideal pentru companii să vină la bursă în special datorită listărilor făcute în anii anteriori de firmele de stat, a spus Matei Păun, Managing Partner, BAC Investments, la ZF TOP TRANZACTII.

"Cred că odată ce incepem sa ne obisnuim cu un context in care piata de capital nu inseamna decat volume mici, in contextul in care nimeni nu face emisii de obligatiuni , este o directie benefica. Lumea incepe sa se schimbe si volumele pe care le gasim in piata sunt niste volume contextuale"
 
Alte declaratii: 

Contextul s-a schimbat in sensul in care exista peste 20 de mil de euro in fonduri care sunt „disperate” sa investeasca in alte instrumente de pe piata de capital, dar in momentul de fata sunt peste 90% in obligatiuni de stat. Cred incepem sa constientizam ca piata s-a schimbat.

Lucrurile s-au schimbat si trebuie sa recunoastem acest lucru sau vom pierde trenul.

Contextul legal s-a schimbat, avem un mediu mult mai deschis si o bursa, la nivel de oameni si capacitati interne, foarte entuziasmata, care doreste sa vada o piata care se dezvolta cat mai mult.

Avem acest context macroeconomic prin care BCE creeaza un ban foarte „ieftin” care ne permite sa ne ancoram la un alt nivel de randament si de pret si avem peste 20 de miliarde care cauta si asteapta investitii alternative, adica altele decat obligatiuni de stat.

 

IN Romania nu s-au listat mai multe firma mari din cauza ca nu exista, in comparative cu alte state dezvoltate, un ecosistem de advisers priceputi pe acest domeniu.

Daca ne uitam la principalele banci care au brokerii lor, aceste departamente sunt minore. S-au multumit sa li se ceara oferte pentru IPO la firme de stat si nu exista abordarea pe care o gasim in alte tari, de investment banking.  Bancile au abordare mai degraba de trader nu de investment banking, care  presupune o perspectiva mai lunga. Aceasta lipsa de oameni focusati pe aceasta activitate a contribuit la lipsa de educare a pietei.

In Polonia s-a reusit acest lucru.

Sunt convins ca in decursul timpului vor aparea oameni care sa se focuseze pe aceasta activitate. Brokerii nu au o capacitatea analitica prin care saabordeze o firma sau un fond care sa se listeze.

Initiative cu aero este interesanta pentru ca se pune accent pe un adviser.Au avut un rol important in a atrage firmele care vor intermedia cererilesi in a atrage investitorii.

Bani exista, cererea exista, administratorii de fond asteapta cu bratele deschise emitenti in care sa investeasca. Bursa este pregatita ca si vehicul, au tehnologia, au modelul tot ce le trebuie.

In ultimul rand, ASF-ul nu il putem compara cu CNVM_ul de acum 10 ani. In momentul de fata putem sta de vorba cu niste oameni care se inteleg.

Liderul USR Clotilde Armand a declarat miercuri seara că nu este de acord în totalitate cu acuzaţiile formulate de soţul ei, explicând că problemele sunt legate de faptul că au fost foarte puţini bani care au fost alocaţi de echipa de campanie cum au crezut ei, insuficient de transparent.

''În niciun caz nu ne rupem şi suntem ce am spus că suntem mereu. Avem în ADN transparenţa. Lucrurile din familie chiar le lăsăm în mod transparent să iasă în spaţiul public. Se poate explica absolut tot'', a spus ea la B1 tv.

Ea a arătat că problema în această campanie a fost că USR nu a avut bani şi a fost o luptă pentru puţinii bani donaţi. ''Unii au vrut bani pentru promovarea paginilor lor de Facebook, nu s-a putut, au fost frustrări acumulate şi o luptă pentru puţinii bani primiţi. Am fost un partid low-cost şi mulţi au fost frustraţi de cum puţinii bani au fost folosiţi pentru unele lucruri sau pentru altele'', a relatat Clotilde Armand.

Ea a accentuat că membrii au fost supăraţi ''foarte tare'' pe tema sondajului din campanie care cota partidul la 19%.

''Nu ştiu de ce nu a ieşit o cifră...Eu nu am crezut în acest sondaj, nu vroiam să se facă public...El (Sergiu Moroianu, n.r.) e supărat că puţinii bani pe care i-am avut i-am folosit la un sondaj care ne-a dezamăgit foarte tare'', a dezvăluit liderul USR pe această temă.

 

 

Ea a mai susţinut că s-a creat şi o anumită confuzie în partid rezultată din faptul că unii au crezut că întreaga echipă de campanie este plătită când, de fapt, doar unii din staff erau plătiţi, iar mandatul echipei nu a fost suficient de concret.

''Echipa de campanie a alocat banii cum au crezut ei. Mulţi am fi vrut ca banii să fie împărţiţi complet democratic. Nu sunt de acord cu tot ce spune soţul meu. Eu simt aici că el a suferit...el vroia o transparenţă absolut totală în cheltuirea banilor, vrea un echilibru ideologic un pic diferit, e nemulţumit. Sunt probabil şi alţii nemulţumiţi, o să ieşim din această criză mai puternici, mai uniţi'', a povestit Clotilde Armand.

Ea a adăugat că Matei Păun este cel mai detestat om din USR la acest moment pentru că cei din partid vedeau campania ''ún pic altfel'', dar a recunoscut că a fost nemulţumită de alegerile echipei de campanie în privinţa celor care să prezinte mesajul partidului la televiziuni.

Clotilde Armand a calificat scandalul creat de soţul ei drept o greşeală şi a precizat că acesta a postat pe Facebook înainte să discute cu ea şi cu cei din partid, iar lucrurile să se clarifice.

Soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu, a acuzat echipa de comunicare/campanie a USR că ”a asociat imaginea USR cu activiştii lgbt şi cu Soros”, în replică Nicuşor Dan afirmând că Moroianu lansează în spaţiul public afirmaţii mincinoase, multe fiind similare cu ale adversarilor USR. "Dragi colegi, Alegerile au trecut. Am obţinut în Bucureşti mai puţin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012!S-au comis abuzuri şi greşeli din partea "echipei de comunicare/campanie" coordonate de Matei Păun. Venit la USB iniţial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Ştie cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun? Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun şi echipei sale să-şi depună fişa de simpatizant USR'', a scris pe Facebook soţul lui Clotilde Armand, Sergiu Moroianu.

În replică, Nicuşor Dan, preşedintele USR a susţinut, tot pe Facebook, că Matei Păun a activat voluntar, ''sacrificându-şi timpul personal, fără să ceară nimic în schimb, atât în campania electorală pentru alegerile locale, cât şi în campania electorală pentru alegerile parlamentare''. ''A muncit în baza unui mandat dat de Biroul Naţional, pe care nu l-a depăşit niciodată. A avut în întreaga campanie electorală susţinerea mea şi a Biroului Naţional. Sunt mâhnit şi uluit că Sergiu Moroianu lansează în spaţiul public afirmaţii mincinoase, multe dintre ele similare cu ale duşmanilor politici ai USR'', a conchis Nicuşor Dan.