Cătălin Pârvu, Piraeus Bank: Piaţa evoluează bine pentru clienţi, dar nu 100% şi pentru bănci

Autor: Anelis Baciu 15.12.2016

Dobânzile aflate la minime istorice şi competiţia acerbă pe clienţi, în special din rândul companiilor, care determină relaxarea şi mai mult a condiţiilor de creditare creează un cadru foarte bun pentru clienţi, nu însă şi pentru bănci, care acumulează riscuri tot mai mari, consideră Cătălin Pârvu, director general al Piraeus Bank, parte a grupului elen cu acelaşi nume.

Printre vulnerabilităţile identificate de şeful Piraeus se numără creşterea acce­lerată a creditului de consum din ulima perioadă, dar şi vi­te­za luată de piaţa imobiliară.

„Creşterea accelerată din ultima perioadă a creditelor de consum ar putea repre­zenta o vulnerabilitate pentru sistemul bancar local, în con­diţiile în care o astfel de evo­luţie se poate întoarce asupra băncilor aşa cum s-a întâm­plat în perioada de criză, care a adus un val de credite de nevoi personale neper­for­mante. Mă îngrijorează şi viteza luată de piaţa imobiliară. Am un déjà-vu. Seamănă cu ce am văzut în urmă cu câţiva ani“, spune Cătălin Pârvu.