Martine Draullette, manager general Roche România: Nu cred că vreo companie farma va avea creştere pe piaţă, aşa că obiectivul nostru a fost să schimbăm modelul de distribuţie

Autor: Georgiana Mihalache 19.12.2016

„Sistemul de sănătate trebuie văzut ca o investiţie, nu ca un cost. Cred că este o problemă cu re­putaţia profesională în sistemul de să­nă­ta­te, trebuie să fie reconstruită imaginea doc­to­rilor şi a industriei.“

Finanţarea sistemului de sănătate, le­gis­laţia din sector şi reputaţia profesională din domeniu re­pre­zintă principalele provo­cări din piaţa de profil, crede Martine Draullette, managerul general al companiei far­maceutice Roche România, la aproape doi ani de când a preluat conducerea sub­sidiarei gigantului elveţian.

„Accesul la inovaţie este o provocare. Sis­temul de sănătate nu este văzut ca o in­ves­ti­ţie, ci ca un cost. Trebuie însă văzut ca o in­ve­stiţie pentru a menţine o creş­tere eco­no­mi­că sustenabilă. Cred că este o problemă cu re­putaţia profesională în sistemul de să­nă­ta­te, trebuie să fie reconstruită imaginea doc­to­rilor şi a industriei“, a spus Martine Draullette.

Ea a arătat că, în contextul îmbă­trâ­nirii populaţiei, bugetul pentru medica­men­te nu a crescut în ultimii ani, iar legis­laţia românească îngreunează procesul prin care este adus în piaţă un medicament apro­bat de autorităţile europene, astfel încât tim­pul de aşteptare pentru ca acel produs să intre pe piaţă poate ajunge şi până la cinci ani.