VIDEO ZF LIVE. Ionuţ Pătrăhău, cofondator al Brain Institute: Un medic rezident ar trebui să câştige în jur de 1.000 € net pe lună

Autor: Cristina Bellu 21.12.2016
Ionuţ Pătrăhău, cofondator al Brain Institute, un centru de neurochirurgie dezvoltat în parteneriat cu spitalul Monza, este de părere că sistemul medical din România ar trebui re­for­mat de la A la Z cu ajutorul unei strategii na­ţionale la care să participe toată lumea.
 
„Vlad Voiculescu (ministrul sănătăţii – n. red.) a început reformarea cu îndreptarea cala­mi­tăţilor din sistem. În primul rând trebuie să efi­cien­tizezi ce se întâmplă, trebuie să ai grijă ca banii să nu ajungă în buzunarele altora, după care este necesar un angajament al unui mi­nistru sau al unei echipe manageriale care să refor­meze sistemul de la A la Z. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul unei strategii naţionale la care să participe toată lumea“, a spus Pă­trăhău.
 
La nivel mondial, finanţarea sistemului de să­nătate se încadrează între 3% în cazul ţărilor sărace şi 20% în cazul statelor dezvoltate. „Dacă ne referim la America, 20% din PIB alocate sănătăţii reprezintă o sumă conside­rabilă. În Olanda este 19%, iar în Suedia 17%. Consider că sănătatea este cel mai important lucru dintr-o economie şi fără un management al sistemului, fără un management ministerial nu se poate face nimic.“
 
Centrul Brain Institute dezvoltat de mai mulţi medici români aplică modelul unei instituţii nonprofit, ceea ce înseamnă că profitul este reinvestit. Acesta este un model care nu a mai fost abordat în piaţa locală de servicii medicale private, dar care funcţionează în alte state precum Franţa sau Germania.
 
În opinia lui Ionuţ Pătrăhău, sistemul ar trebui împărţit în trei componente principale: „Com­ponenta care este sistemul de stat ar trebui să scape de clasa de mijloc, care ar trebui să plătească asigurări private şi să fie tratată de sis­te­mul privat. Clasa care este sub clasa de mijloc ar trebui să aibă acces total la sistemul de stat, iar a treia componentă ar fi reprezentată de sistemul nonprofit pe care noi încercăm să-l dezvoltăm şi care vedem că merge foarte bine. Toată lumea câştigă din salarii, nimeni nu duce bani acasă“.
 
Neurochirurgii care îşi desfăşoara activi­ta­tea în cadrul centrului Brain Institute câştigă între 8.000 şi 10.000 de euro net pe lună şi efec­tuează în această perioadă între 8 şi 15 operaţii.
 
Potrivit lui Pătrăhău un medic rezident ar trebui să câştige în jur de 1.000 de euro net pe lună pentru a se putea întreţine în România şi pentru a putea învăţa mai departe. „În Belgia, un salariu de rezident este de 3.000 de euro net pe lună. În România cred că un salariu de 1.000 de euro ar fi decent pentru ca un medic rezident să se întreţină şi să înveţe aici. Un medic spe­cialist ar trebui să câştige 2.000 de euro, un medic primar în jur de 3.000 de euro şi de aici, mai departe, în funcţie de cât de bun este fiecare.“
 
În opinia lui Ionuţ Pătrăhău un spital ar trebui să fie condus deocamdată de manageri, dar ultimul cuvânt ar trebui să-l aibă medicul, adică întotdeauna managerul ar trebui să se consulte în toate privinţele cu medicul.
 
În România, în sistemul de stat, de obicei managerii sunt medici care lucrează, care sunt medici foarte buni, dar care din păcate nu au nicio legătură cu managementul. „Este bine ca medicii care vor să fie manageri să fie învăţaţi să facă acest lucru, în aşa fel încât să uite că nu trebuie să fie neapărat medici. Într-un spital cel care ia ultima hotărâre este directorul medical. Bineînţeles că există şi manageri care încearcă să facă ce este mai bine, dar medicul care de obicei nu practică medicina ia ultimile decizii care sunt bune pentru pacienţi“.