Abatoarele au tăiat cu 30% mai mulţi porci în primele săptămâni din luna decembrie, însă 60% din efectivul de porcine al ţării se află în curţile populaţiei

Autor: Roana Rotaru 21.12.2016

Românii consumă cu 30% mai multă carne de porc în luna decembrie faţă de alte luni ale anului, potrivit specia­liştilor din industrie, care spun că dacă în mod obişnuit în România se sacrifică în jur de 90.000 de porci pe săptă­mână, în primele săptămâni din decembrie numărul de sacrificări din abatoare a ajuns la 115.000 pe săptămână, fără să fie luat în calcul tăierile din gospodăriile popu­laţiei, unde se regăsesc 60% din efectivul de porcine al României.

Micii gospodari au tăiat 1,36 milioane de porci de la începutul anului până acum, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Vete­rinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Ceea ce ştim cu certi­tudine este că numărul de porci tăiaţi în ultimele două-trei săptămâni a cres­cut foarte mult. Dacă în general, în medie, se taie 90.000 de porci într-o săptă­mână, acum s-a ajuns la 115.000 de tăieri pe săptămână, aici mă refer la ce se taie oficial şi legal în abatoarele din România“, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi, preşedintele Aso­ciaţiei Producă­to­rilor de Carne de Porc din România (APCPR). Dartorită ofertei bogate de carne de porc de pe piaţă, preţul cărnii de porc a început să scadă în ultimele 4 săptămâni de la un preţ mediu de 5,3 lei/ kilogram în viu la 4,8 lei/ kilogram în prezent, acestea fiind preţurile fără TVA de la poarta fermei către abatoare, potrivit preşedintelui APCPR.