Asirom, lider efemer al pieţei asigurărilor. Allianz şi-a recâştigat locul pierdut la începutul anului

Autor: Anelis Baciu 22.12.2016
Allianz-Ţiriac a reuşit să revină pe primul loc în piaţa locală a asigurărilor în al treilea trimestru din acest an, detronând Asirom, companie deţinută de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG). Allianz-Ţiriac a raportat subscrieri în valoare de circa 898 milioane de lei în intervalul ianuarie-septembrie al acestui an, în timp ce Asirom a înregistrat subscrieri mai mici cu 11 milioane de lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Asirom a pierdut teren cel mai probabil din cauza înce­tinirii ritmului de subscriere pe nişa asigurărilor auto obligatorii (RCA), produs care i-a adus de altfel şi supre­maţia pentru câteva luni în piaţa românească a asigurărilor. Pe de altă parte, revenirea Allianz pe primul loc în piaţă se datorează creşterii semnificative a RCA-ului din portofoliu. Podiumul din asigurări este completat de Omniasig, companie aflată tot în portofoliul VIG, cu afaceri de circa 740 de milioane de lei la finalul lunii septembrie.

Piaţa locală a asigurărilor a urcat cu 12% în intervalul ianuarie-septembrie al acestui an, până la 7,4 miliarde de lei (1,7 mld. euro), piaţa fiind în continuare susţinută în principal de vânzările de RCA. Subscrierile din poliţele RCA au înregistrat cel mai ridicat ritm de creştere, de peste 33% şi au depăşit pragul de 3 miliarde de lei.