Cine a fost George Michael, superstarul pop. De la "Wake Me Up Before You Go-Go" la piesa "Last Christmas"

Autor: Monica Stoica 26.12.2016

Georgios Kyriacos Panayiotou, cunoscut mai bine drept George Michael, s-a născut pe 25 iunie 1963. Deşi a ajuns cunoscut în întreagă lume că fiind jumătatea duo-ului Wham, George Michael şi-a asigurat faima odată cu apariţia primului sau album solo - "Faith", lansat în 1987. Discul s-a vândut până în prezent în peste 20 milioane de copii în întreaga lume.

Michael s-a născut în Finchley, în nordul Londrei. Tatăl său, pe nume Kyriacos Panayiotu, grec de origine cipriotă, era managerul unui restaurant, după ce s-a mutat în Marea Britanie în 1950. Acesta şi-a schimbat numele în Jack Panos.

Bunicul lui Michael din partea mamei era de origine britanică, iar bunica provenea dintr-o familie de evrei. Fiica acestora şi mama lui Michael, Lesley Angold Harrison, o fostă dansatoare, a murit de cancer în 1997.

Cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o în casa părintească din Londra. Cariera să de artist a început prin înfiinţarea unei trupe (care a rămas necunoscută, de altfel) cu numele The Executive, alături de prietenii Andrew Ridgeley, Paul Ridgeley, Andrew Leaver and David Mortimer (cunoscut şi sub numele de David Austin). A terminat, la fel precum surorile sale, Liceul Kingsbury.

https://www.youtube.com/watch?v=pIgZ7gMze7A

În 1981, formează împreună cu Andrew Ridgeley duo-ul Wham!. Primul album al trupei, "Fantastic", a fost un succes instant, la mai puţin de un an lansând primul lor single, "Wham Rap! (Enjoy What You Do)".

Cel de al doilea single, "Young Guns (Go For It)" este primul lor cântec în top ten-ul britanic. Urmează "Bad Boys", "Club Tropicana", "Wake Me Up Before You Go-Go", "Freedom", "Last Christmas/Everything She Wants", "I'm Your Man" şi al doilea album "Make It Big", informează Best Music.

În această perioadă, George Michael face backing vocals pentru David Cassidy ("The Last Kiss" - 1985) sau Elton John ("Nikita" şi "Wrap Her Up").

Turneul Wham! din China în aprilie 1985 a fost primul din această ţară al unei trupe pop din Vest, generând o impresionantă campanie media. Pe baza acestui turneu a fost realizat şi documentarul "Foreign Skies: Wham! In China" de către Lindsay Anderson şi Martin Lewis.

După succesul pe care piesele solo "Careless Whisper" (1984) şi "A Different Corner" (1986) le-a cunoscut, zvonurile despre dezbinarea Wham! au fost confirmate, nu înainte de a mai lansa un album şi a susţine un concert cu casele închise la Wembley, unde s-a difuzat în premieră şi documentarul amintit mai sus.

Primul album solo, intitulat "Faith" s-a bucurat de un succes enorm. Discul a devenit number one atât în State cât şi în Marea Britanie, marcând nu mai puţin de patru single-uri pe primul loc în Statele Unite.

"Careless Whisper", compus de Michael pe când avea 17 ani, a devenit unul dintre cele mai difuzate cântece ale deceniului respectiv, fiind votat de ascultătorii londonezi în ianuarie 1995 drept cea mai iubită piesă a tuturor timpurilor. El însuşi a fost ales "Cel mai bun solist al anului".

https://www.youtube.com/watch?v=izGwDsrQ1eQ

Până în prezent, artistul a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume, conform site-ului sau oficial. A cântat alături de mai mulţi artişti renumiţi precum Elton John – controversatul cântec de protest adus războiului din Iraq - "Shoot the Dog" sau Paul McCartney (clasica piesă Beatles "Drive My Car" în cadrul Live 8, 2005).

La sfârşitul lui 2006, el a primit 3 milioane de dolari pentru un concert de o oră la Moscova, spectacol susţinut în faţa a 300 de invitaţi. Petrecerea de revelion a fost organizată de miliardarul rus Vladimir Potanin, George Michael deţinând astfel recordul de cel mai bine plătit artist care a cântat în Rusia, depăşindu-o pe Christina Aguilera, care performase la nunta oligarhului rus Andrei Melnichenko în 2005.

În martie 2007, artistul a anunţat un turneu european susţinut pe stadioane din mai multe ţări, prima locaţie fiind Danemarca (18 mai 2007). Printre destinaţii se număra şi Stadionul Naţional "Lia Manoliu" din Bucureşti (31 mai 2007).

https://www.youtube.com/watch?v=E8gmARGvPlI

Iniţial rezervat asupra orientărilor sale sexuale, George Michael a confirmat în cele din urmă că este homosexual, după numeroase scandaluri publice de indecenţă. Piesa "Jesus to a Child" este de fapt un tribut adus fostului său partener Anselmo Feleppa, decedat din cauza virusului HIV.

De-a lungul timpului, cântăreţul s-a confruntat şi cu dependenţa de droguri, fiind implicat în mai multe incidente ce au avut la bază consumul de stupefiante.

Este cunoscut pentru acţiunile sale caritabile, dar şi pentru atitudinile politice pe care le-a luat de-a lungul timpului (majoritatea condamnând politica războinică a preşedintelui Bush şi a premierului britanic Tony Blair).

Superstarul George Michael "a murit în pace, acasă" în locuinţa sa din Oxfordshire pe 25 decembrie 2016, a declarat impresarul său.

Poliţia a declarat că Serviciul de Ambulanţă South Central a fost chemat la proprietatea sa din Goring în Oxfordshire la 13:42 GMT. Ulterior, Poliţia a anunţat că nu au existat circumstanţe suspecte.

Într-o declaraţie, impresarul lui George Michael a spus: "Este mare tristeţe, confirmăm că fiul nostru iubit, frate şi prieten, George a trecut în nefiinţă acasă după perioada de Crăciun".

La începutul acestei luni a fost anunţat ca producătorul şi compozitorul Naughty Boy lucra cu Michael pentru un nou album.

"Familia cere ca intimitatea lor să fie respectată în această perioadă dificilă şi emoţională. Nu va fi nici un comentariu în acest stadiu."

În 2011, Michael a amânat o serie de concerte după ce a fost dus la spital pentru tratament pentru pneumonie.

După un tratament într-un spital din Viena, el a avut o apariţie lacrimi în ochi în afara casei sale din Londra şi a declarat că a fost fericit că a supravieţuit.

Medicii i-au spus ca a efectuat o traheotomie pentru a menţine căile respiratorii deschise şi el a fost inconştient pentru o parte a tratamentului în spital.