Piaţa imobiliară spaniolă, în revenire puternică

Autor: Catalina Apostoiu 27.12.2016

Un proverb spaniol spune că nu e o idee bună să începi construcţia unei locuinţe de la acoperiş, însă o firmă spaniolă procedează exact în acest fel, iar afacerile sunt înfloritoare, scrie Reuters.

În faţa unui deficit de terenuri în oraşe importante, firma de construcţii La Casa por el Tejado construieşte apartamente noi pe acoperişuri, semn că sectorul spaniol al proprietăţii îşi revine la opt ani după un crah brutal.

Preţurile locuinţelor se apropie de nivelurile de dinaintea crizei în unele zone ale celor mai mari oraşe, chiriile şi volumul creditelor ipotecare sunt în creştere puternică, preţurile hotelurilor şi staţiunilor de asemenea, iar cei mai mari investitori în domeniu s-au angajat într-o adevărată rundă de M&A.

Deşi piaţa generală este încă departe de vârfurile anterioare, de dinaintea crizei financiare mondiale, puţini ar fi anticipat actuala revenire. Aceasta a ajutat Spania să devină una dintre puţinele poveşti de succes economic ale Europei, rata de creştere pentru anul viitor fiind estimateă la 3%. Construcţiile reprezintă 10% din PIB-ul ţării.

Există însă temeri că avansul pieţei ar putea încetini dacă dobânzile vor creşte.

Un nou El Dorado cu randamente de până la 11% se prefigurează: hotelurile şi staţiunile turistice.

Potrivit lui Miguel Vazquez, de la firma de consultanţă în imobiliare Irea, investiţiile în hoteluri sunt aşteptate să atingă aproximativ 1,8 miliarde de euro în acest an, sau 20% din investiţiile totale în imobiliare, comparativ cu numai 7% în 2014.

Activitatea M&A s-a intensificat de asemenea, o serie de jucători urmând să dispară într-un val de consolidare determinat de creşterea preţurilor proprietăţilor mai degrabă decât de o dorinţă de reducere a costurilor.