Concertele Anului 2016 în România. De la Rihanna la Johnny Depp cu The Hollywood Vampires

Autor: Monica Stoica 29.12.2016

Nu doar că, în Bucureşti, au ajuns, în 2016, în premieră, starurile pop Rihanna şi Sia, actorul Johnny Depp şi artişti îndrăgiţi de publicul meloman, precum Charles Aznavour, Queen şi Adam Lambert, Joshua Redman Trio, Postmodern Jukebox şi Brian May, chitaristul legendarei trupe Queen, dar tot în acest an au revenit cântăreţi care şi-au format un public fidel în ţara noastră, precum Paul Anka, Ana Moura, Lara Fabian, Richard Clayderman, Alessandro Safina şi André Rieu.

Iată o cronologie a celor mai importante concerte din România, în 2016, în viziunea MEDIAFAX.

Cu toate că a mai venit în Bucureşti - susţinând un concert în 2010 -, Paul Anka s-a arătat extrem de încântat să revină alături de "big band-ul" său şi şi-a exprimat dorinţa de a aduce la Sala Palatului un spectacol special, pe 30 ianuarie. Paul Anka, născut într-o familie cu origini libaneze, pe 30 iulie 1941, în Ottawa (Canada), şi-a făcut prima apariţie TV în anul 1957, la doar 16 ani, cu primul său cântec, ce avea să devină un hit internaţional - "Diana". Acesta s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare şi l-a lansat pe Anka în muzica internaţională. Anka s-a dovedit a fi nu numai un artist de mare succes, dar şi un compozitor de geniu, intrând în top 10 USA cu piese precum "You Are My Destiny", "Lonely Boy", "Put Your Head On My Shoulder", "Puppy Love", "My Home Town" şi "Dance on Little Girl".

De asemenea, în 2016, pe 20 februarie, la complexul Romexpo, cântăreţul Charles Aznavour a concertat pentru prima dată la Bucureşti. Charles Aznavour, fiu al unui cuplu de migranţi armeni, născut cu numele Charles Aznavourian, s-a născut pe 22 mai 1924, la Paris. Supranumit "Sinatra francez", Charles Aznavour a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a impune în mediul artistic talia, fizicul şi vocea lui atipice, înainte de a deveni celebru, începând cu jumătatea anilor '50. Este unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, a apărut în peste 60 de filme şi a compus peste 1.000 de cântece, din care aproximativ 150 în limba engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană.

Interpreta de muzică fado Ana Moura a concertat la Sala Palatului din Bucureşti, pe 27 februarie, evenimentul făcând parte din turneul de promovare a celui mai recent album lansat de artista portugheză, "Moura". Ana Moura a concertat prima dată în România în 2013, la Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, iar un alt concert a fost programat în decembrie 2014, în Capitală.

Nana Mouskouri, o legendă a muzicii greceşti, cu o carieră de peste o jumătate de veac, a susţinut un concert, la Sala Palatului din Bucureşti, pe 5 martie. Nana Mouskouri a revenit pe scenă, după o pauză de cinci ani, în octombrie 2013, la Atena, când a început turneul mondial aniversar "Happy Birthday". Turneul a fost o ocazie de a marca atât aniversarea celebrei soliste - care în 2014 a împlinit 80 de ani -, cât şi compozitorii care i-au inspirat cariera de-a lungul anilor - Quincy Jones, Harry Belafonte şi Michel Legrand.

Mai mult decât atât, Richard Clayderman a prezentat "Balade pour elle", o producţie dedicată Zilei Internaţionale a Femeii, pe 9 martie, la Sala Palatului din Bucureşti. "Balade pour elle" este o producţie grandioasă completată de decoruri impresionante şi efecte de lumini care transpun publicul într-un univers al tandreţei. Mai mult decât atât, invitat special la acest eveniment a fost Gheorghe Zamfir. Richard Clayderman a pregătit pentru publicul român în premieră mondială spectacolul "Balade pour elle", conceput într-o atmosferă emoţională şi romantică.

Brian May, chitaristul legendarei trupe Queen, compozitor, producător şi unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai lumii, şi Kerry Ellis, una dintre noile vedete de pe Broadway (New York) şi West End (Londra), a concertat în premieră la Bucureşti, la Sala Palatului, pe 14 martie 2016. Show-ul de la Bucureşti a fost inclus în cea de-a doua parte a turneului "One Voice", care cuprinde alte 11 concerte în Europa de est, programate pentru luna martie 2016: 2 martie - Cracovia (Polonia), 3 martie - Ostrava (Cehia), 5 martie - Zlin (Cehia), 6 martie - Brno (Cehia), 8 martie - Praga (Cehia), 9 martie - Bratislava (Slovacia), 11 martie - Budapesta (Ungaria), 12 martie - Budapesta (Ungaria), 14 martie - Bucureşti (România), 16 martie - Sofia (Bulgaria), 17 martie - Belgrad (Serbia).

O cronică MEDIAFAX a concertului Brian May poate fi citită aici: http://www.mediafax.ro/life-inedit/concertul-lui-brian-may-de-la-bucuresti-cand-rockul-se-ingemaneaza-cu-astrofizica-si-reflectia-galerie-foto-15107680.

Foştii membri ai trupei Dire Straits au revenit în România pentru a susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 20 martie. După succesul pe care trupa l-a avut în 2013 în România, Chris White, Chris Whitten, toboşarul din ultimul turneu al Dire Straits dintre anii 1991 - 1992, Paddy Milner, Terence Reise, Tim Walters şi Michael Feat au revenit cu două concerte, pe 19 martie, la Timişoara, la Filarmonica Banatul, şi pe 20 martie, la Bucureşti, la Sala Palatului. La mai bine de 35 de ani de la lansarea melodiei "The Sultans of Swing", Chris White alături de ceilalţi şase muzicieni au interpretat live cele mai cunoscute hituri ale trupei Dire Straits, precum "Your latest trick", "Tunnels of Love", "Money for nothing", "Brothers în arms" şi "Romeo and Juliet".

Un alt concert în premieră în România a fost cel pe care Joshua Redman Trio l-a susţinut pe 24 martie, la Sala Radio din Bucureşti, în cadrul seriei de evenimente Jazz Night Out. Joshua Redman a cântat alături de artişti precum Stevie Wonder, Chick Corea, The Dave Matthews Band, Branford Marsalis, Marcus Miller, Herbie Hancock, Quincy Jones, B.B. King, Brad Mehldau, The Rolling Stones şi The Bad Plus. Pe scena de la Bucureşti, saxofonistul Joshua Redman a cântat alături de Joe Sanders (contrabas) şi Gregory Hutchinson (tobe).

De asemenea, Vitas, cântăreţul şi compozitorul supranumit de presa internaţională "vocea secolului al XXI-lea", a concertat, pe 7 aprilie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti. "Vocea de diamant", cum a mai fost supranumit Vitas de presa internaţională pentru timbrul său unic şi vocea incredibil de clară, puternică, ce acoperă cinci octave, a revenit în România după şapte ani, pentru a încânta alte câteva mii de oameni cu show-ul său.

Tenorul italian Alessandro Safina a revenit în România pentru a susţine un concert pe 14 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti. Artistul a evoluat în acompaniamentul celor 74 de muzicieni profesionişti, cunoscuţi sub numele de Alexander Symphony Orchestra.

De asemenea, Lara Fabian a revenit în România, pe 22 aprilie, pentru a susţine un nou concert la Sala Palatului din Bucureşti. Artista a ales ţara noastră ca una din primele destinaţii ale turneului "Ma vie dans la tienne - Le concert".

În plus, Anouar Brahem Quartet a concertat la Sala Radio din Bucureşti pe 12 mai, în cadrul turneului de promovare a celui mai nou album, "Souvenance", evenimentul făcând parte din seria Jazz Night Out 2016. Unul dintre cei mai proeminenţi artişti ai prestigioasei ECM Records s-a întors în România cu un nou album, "Souvenance", după concertele susţinute în 2011 şi 2012. Maestru al unei acustici unice, numit de critici "clasic subversiv", Anouar Brahem este întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole, oud-ul. Artistul improvizează, este nostalgic şi contemplativ, fiecare călătorie a lui Anouar Brahem este precisă, fără să-şi piardă însă niciun moment din sensibilitate şi spirit.

Violonistul libanez de origine armeană Ara Malikian a susţinut un concert la Sala Radio din Bucureşti, pe 26 mai 2016, când şi-a prezentat cel mai recent album, "15", prin care sărbătoreşte tot atâţia ani de show-uri în Spania. Cu un look şi o agilitate de spadasin, Ara Malikian este un om-spectacol, un maestru excentric care se duelează continuu cu alţi mari artişti ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariţie pe scenă.

Anul 2016 a pregătit mai multe premiere, printre acestea numărându-se şi concertul pe care trupa Postmodern Jukebox îl va susţine la Sala Palatului, pe 29 mai.

România este singura ţară din estul Europei care a fost vizitată de Johnny Depp, Alice Cooper şi Joe Perry care au concertat, alături de supergrupul Hollywood Vampires, în premieră la noi în ţară pe 6 iunie, la Romexpo. Admiratoarele lui Johnny Depp au avut ocazia să-l vadă pe actor în rolul de "rock superstar", fluturându-şi pletele pe scenă şi stăpânind chitara ca un zeu al muzicii. Această "fantezie" a fost pusă în scenă, devenind realitate, în data de 6 iunie în Bucureşti, la Romexpo, când super-grupul The Hollywood Vampires a făcut un show exploziv în premieră în "Ţara lui Dracula". The Hollywood Vampires, formaţia în care s-au perindat nume grele ale rock-ului, a fost înfiinţat de către legendarul Alice Cooper în 1970. Grupul The Hollywood Vampires, în această componenţă, a fost înfiinţat în 2015, când Alice Cooper i-a cooptat pe Johnny Depp şi Joe Perry (Aerosmith) pentru a susţine un concert la Festivalul Rock în Rio, din Brazilia. După succesul răsunător, aceştia au decis să pornească în turneu începând cu data de 24 mai 2016. Alice Cooper a decis ca noul super-grup să poarte acelaşi nume, Hollywood Vampires, cu trupa înfiinţată de el în anii 1970 alături de alţi rockeri celebri, mari consumatori de alcool la acea vreme, precum John Lennon, Ringo Starr, Bernie Taupiun, Harry Nilsson, Micky Dolenz şi Keith Moon. Actorul Johnny Depp este şi un chitarist foarte talentat, care a cântat şi a înregistrat mai multe piese alături de muzicieni şi trupe rock de prim rang, precum Oasis, Bob Dylan şi Marilyn Manson. A colaborat şi cu Ryan Adams, cu care a lansat în februarie 2015 un nou single, intitulat "No Shadow". De la primul său album solo, din 1975, "Welcome to My Nightmare", până la albume precum "The Last Temptation", din 1994, şi "Brutal Planet", din 2000, albumele-concept au fost specialitatea lui Alice Cooper. Unul dintre cele mai recente albume de studio, "Along Came a Spider" (2008), este istoria unui ucigaş în serie - o pânză de intrigi, înfăşurată în jurul unui hard-rock de calibru greu. Coprodus de Alice Cooper împreună cu echipa Dany Saber (Black Grape, Rolling Stones, Ozzy Osbourne, David Bowie) şi Greg Hampton (Bootsy Collins, Buckethead), albumul include piese precum "I Know Where You Live" şi "Vengeance Is Mine", ce evocă imnuri clasice din portofoliul lui Cooper - "Is it My Body" şi "Under My Wheels".

O cronică MEDIAFAX a concertului The Hollywood Vampires la Bucureşti poate fi citită aici: http://www.mediafax.ro/life-inedit/the-hollywood-vampires-johnny-depp-si-vampirii-alice-cooper-si-joe-perry-show-electrizant-la-bucuresti-galerie-foto-15445081.

După ce, în luna iunie a anului 2015, André Rieu a susţinut şapte concerte în acompaniamentul orchestrei sale, la care au participat aproximativ 85.000 de spectatori, celebrul violonist s-a întors în România şi în 2016. Astfel, violonistul şi compozitorul olandez André Rieu şi Orchestra Johann Strauss au concertat, pe 11 iunie, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Show-ul de trei ore pe care violonistul l-a susţinut în vara anului 2016 a fost unul extraordinar, care a cuprins un nou program artistic desăvârşit.

Abuz de alcool, de droguri şi un diagnostic de bipolaritate – toate acestea au făcut parte din confesiunile artistice pe care Beth Hart le-a făcut fanilor săi de peste tot din lume. Cântăreaţă care a fermecat publicul din Romani încă de la prima întâlnire şi care a revenit pe 17 iunie, la Sala Palatului, în Bucureşti a dezvăluit pentru publicaţia britanică „The Independent” cum reuşeşte să compună muzică şi ce rol are diagnosticul de bipolaritate în viaţa să artistică.“Multă vreme, în adolescenţă şi chiar după ce am trecut de 20 de ani, mi-a fost ruşine de mine însămi. Am crezut că sunt sămânţa rea. Însă odată ce am primit diagnosticul de bipolaritate ceea ce am gândit a fost “Mulţumesc, Doamne!” Asta pentru că există un răspuns, o explicaţie la tot ce simţeam. Ura de sine şi îndoială sunt simptome ale bolii, de aceea rata sinuciderilor în rândul bipolarilor este atât de mare”, povesteşte Beth Hart.Cântăreaţa a mărturisit că este departe de ideea de a credita o boală atât de periculoasă ca bipolaritatea, însă, după cum ea însăşi spune, medicul curant i-a explicat că aceasta afecţiune este ca o sabie cu două tăişuri: “Nu e bine că o am, însă trebuie să recunosc că este o parte importantă a creativităţii mele”.

INTERVIU în exlusivitate cu Beth Hart, number one printre vocile feminine de blues, aici: http://goo.gl/ujsdkA.

Articol MEDIAFAX Cultură despre "Uraganul BETH", aici: http://goo.gl/amj6jD.

O cronică MEDIAFAX a concertului Beth Hart la Bucureşti poate fi citită aici: http://www.mediafax.ro/life-inedit/concertul-lui-beth-hart-si-publicul-de-la-sala-palatului-s-au-transformat-in-natural-born-bluesers-15499984.

Anul 2016 a fost unul al premierelor pentru publicul autohton, care a avut ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani, cel susţinut de Queen şi Adam Lambert, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie.

O cronică MEDIAFAX a concertului Queen şi Adam Lambert poate fi citită la acest link: http://www.mediafax.ro/life-inedit/concertul-queen-si-adam-lambert-de-la-bucuresti-rock-ul-care-uneste-freddie-mercury-dincolo-de-stele-galerie-foto-video-15503338.

Superstarul Rihanna, desemnată ca fiind prinţesa pop/ rhythm & blues, a cântat live pentru prima dată în România, pe data de 14 august. "Concertul anului 2016 în România", cum a fost numit de organizatorii evenimentului, a avut loc în Piaţa Constituţiei, drept parte din The Anti World Tour 2016, turneu organizat cu scopul promovării celui mai recent album al cântăreţei, "Anti". Totuşi, din repertoriul de la Bucureşti al Rihannei nu au lipsit hiturile "Umbrella", "Rude Boy", "Four Five Seconds" şi "We Found Love".

O cronică MEDIAFAX a concertului Rihannei la Bucureşti poate fi citită la acest link: http://www.mediafax.ro/life-inedit/reportaj-megastarul-rihanna-a-concertat-la-bucuresti-un-show-cu-lumini-si-umbre-si-50-000-de-spectatori-video-15566145.

De asemenea, tot în Piaţa Constituţiei, au venit artişti de calibru internaţional, dar şi staruri autohtone, pe parcursul a două zile, 15 şi 17 august 2016, printre care capetele de afiş au fost Steve Aoki şi Sia.

Steve Aoki, un muzician american cu renume în zona electro-house a fost headliner pentru Zutopia Music Festival, pe 15 august.

Sia a fost headliner-ul celei de a doua zi de la Zutopia Music Festival, 17 august, şi a cântat în aceeaşi seară cu alte nume importante din industria muzicală internaţională – Fallulah (Maria Apetri, este o artistă daneză de origine română), Selah Sue (Sanne Greet A. Putseys, care provine din Belgia) şi Oh Land (Nanna Øland Fabricius, o artistă de muzică indie-pop din Danemarca).

Din concertul susţinut de Sia nu au lipsit hit-uri precum "Chandelier", "Elastic Heart", şi "Alive".

O cronică MEDIAFAX a concertului Sia la Bucureşti poate fi citită la acest link: http://www.mediafax.ro/cultura-media/concert-sia-la-bucuresti-peruca-blonda-vocea-perfecta-si-copilul-care-a-dansat-in-piata-constitutiei-video-15579800.