Şantiere de birouri pentru 90.000 de angajaţi în Capitală. Pentru anul 2017 sunt anunţate 9 pro­iecte imobiliare

Autor: Roxana Rosu 02.01.2017

Peste 294.000 mp de spaţii de birouri de clasa A vor fi livrate în acest an în Bu­cureşti, în 16 proiecte imobiliare, aproape jumătate din totalul spaţiilor deja livrate fiind în zona de nord a Ca­pitalei, potrivit celor mai recente date ale companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Astfel, în primul se­mestru al acestui an au fost daţi în folo­sinţă 155.500 mp de birouri în 8 proiecte imo­biliare, iar până la sfârşitul anului mai sunt anunţate 8 pro­iec­te, cu aproximativ 138.500 mp.

Cele mai mari trei proiecte dezvoltate în nor­dul Capitalei sunt Globalworth Tower şi Gara Herăstrău Office Building, operate de Global­worth, precum şi ultima clădire din proiectul Green Court Bucharest, dez­voltat de Skanska, cu o suprafata totală închiriabilă de 15.670 mp, unde CBRE este agent co-exclusiv. Din totalul birourilor anunţate până la sfârsitul acestui an, 68% se află în zona Pipera, mai arată datele prelucrate de CBRE. O cincime din spatiile de birouri noi din Pipera, respectiv 22%, o reprezintă prima fază a proiectului Metroffice dez­voltat de Immofinanz, a cărui livrare este prevăzută pentru trimestrul al patrulea din 2016.

Potrivit CBRE, până la sfârşitul lui 2018, peste 900.000 de mp sunt anunţaţi în principalele zone de dez­voltare imobiliară din vest, Pipera si nord. Aceste proiecte se pre­tează pentru 90.000 de angajaţi, potrivit estimă­rilor ZF.

Astfel, pentru anul 2017 sunt anunţate 9 pro­iecte imobiliare care însumează aproximativ 179.000 mp de spaţii de birouri. Zona de vest are cea mai mare pondere, respectiv 34%, cel mai mare proiect din zonă fiind The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, urmată de Pipera, cu 31%, unde se vor livra primele două clădiri din proiectul Globalworth Campus, şi de zona de centru, cu 26%.

Cel mai mare proiect imobiliar din Centru, cu o pondere de 68% din totalul spatiilor anuntate pentru aceasta zona este Timpuri Noi Square. Proiectul dezvoltat de Vastint Group si unde CBRE este agent exclusiv, are ca data de livrare trimestrul al doilea din 2017. Deocamdată nu a fost anunţat niciun chiriaş pentru acest proiect, cu excepţia Vastint, firma care îl dezvoltă.

Foto: Green Court