Olandezii pun toată greutatea dezvoltării software pe umerii inginerilor români: În doi ani, 500 de specialişti IT vor dezvolta software pentru întreg grupul financiar ING

Autor: Ioana Nita 02.01.2017

Hubul de tehnologie al ING de la Bucureşti este singurul centru de dezvoltare software al grupului la nivel global.



Grupul financiar ING are în plan să recruteze peste 200 de specialişti IT în următorii doi ani în centrul de dez­vol­tare software înfiinţat în Ro­mânia anul trecut, ING Software Develop­ment Center, acesta urmând să ajungă astfel la o echipă de 500 de persoane.

Hubul IT al ING de la Bucureşti este singurul centru de dezvoltare software al grupului olandez, in­gi­nerii români dezvoltând aplicaţii şi soluţii soft­ware pentru sucursale ING din toată lumea.

„La jumătatea anului trecut am decis să facem un centru strategic din hubul IT de la Bu­cureşti şi să devenim astfel furnizor de soft­ware pentru ING la nivel global.  Anul tre­cut echipa era formată din 40-50 de per­soane, iar acum am ajuns la peste 250 de anga­jaţi. Planul este ca până în 2018 să ajun­gem la 500 de angajaţi“, a declarat pentru ZF Marian Ion, CEO-ul ING Soft­ware Develop­ment Center.

La finalul lunii oc­tom­brie, ING Services Ro­mânia, com­pania sub care operează cen­trul de dezvoltare software al grupului olan­dez, avea 257 de angajaţi. Până la sfâr­şitul anului, echipa va ajunge la peste 270 de oa­meni.

„În fiecare lună ni se alătură circa 10-12 oameni“, a punctat el.

Anul trecut afacerile ING Services România s-au ridicat la 34,6 milioane lei, plus cu 90% faţă de 2014, iar profitul net al companiei s-a situat la 9,7 milioane de lei, în creştere cu aproape 7%.

Inginerii români dezvoltă în prezent soluţii software pentru sucursale ING din peste 10 ţări – România, Italia, Franţa, Spa­nia, Olanda, Turcia, Cehia, Belgia, Slovacia, Lu­xemburg, în domenii precum core ban­king, software ATM, data management şi pieţe financiare.

„Dezvoltăm soluţii de core banking – sisteme care administrează conturi şi tran­zacţii bancare, soluţii de data management, soluţii de procesare de plăţi pentru partea de corporate banking şi soluţii pentru ATM-uri. Încercăm ca toată flota de ATM a ING-ului din toată lumea să o aducem la o platformă comună“.

Practic, în hubul IT din România se dezvoltă soluţii şi aplicaţii software care să poată fi folosite în sucursalele din mai multe ţări în care este prezent ING, strategia fiind de a avea cât mai multe platforme comune în cadrul grupului pentru a-şi eficientiza activitatea.

Astfel, ING Software Develop­ment Center face parte din procesul de con­ver­genţă a grupului către o singură plat­formă de „digital banking“.

Grupul ING, prezent în peste 40 de ţări, mai are încă trei centre în lume - în Katowice (Polonia), Bratis­lava (Slo­vacia) şi Manila (Filipine), însă niciunul nu este axat pe dezvoltare software.

„În Polonia se face partea de infra­struc­tură - centre de date şi mo­nitorizare, iar în Bratislava şi Manila sunt centre ope­ra­ţio­nale“, a precizat el.

Centrul din Polonia a fost înfiinţat în 2003, iar în prezent are circa 600 de angajaţi.

Hubul IT din România şi-a început activitatea încă din perioada 2010-2011, însă atunci se realizau doar de proiecte punc­tuale. În ultimii ani însă activitatea centrului s-a diversificat, soluţiile IT dedicate pieţelor finan­ciare fiind cel mai nou domeniu pentru care se dezvoltă aplicaţii software de către in­ginerii români.

„Am început să dezvoltăm soluţii software pentru ATM-uri. Acum suntem în faza de pilot. Atunci când vom finaliza dezvoltarea soluţiei, aceasta va fi implementată în 10.000 de ATM-uri ING din Europa. Începem de asemenea proiecte în zona de pieţe financiare – soluţii software care vor fi folosite în toate trezoreriile ING“, a menţionat Marian Ion.

Astfel, ING are nevoie să-şi mărească echipa cu ingineri specializaţi mai ales pe tehnologia Java, dar şi pe tehnologii Microsoft sau .net. Grupul financiar intră astfel în competiţie cu cei mai mari angajatori din IT pentru a recurta cei mai buni specialişti din domeniu, în condiţiile în care cererea de forţă de muncă din acest sector este cu mult mai mare faţă de ofertă.

“Cred că piaţa are potenţial. Sunt foarte mulţi tineri talentaţi. Important este să ştii să îi atragi cu tehnologie nouă, proiecte strategice şi o carieră internaţională. În plus, proiectele au valoarea adăugată mare – fiecare îşi aduce o contribuţie majoră asupra proiectului, nefiind un job de suport”, a precizat el. Cei mai mulţi angajaţi ai ING Services România dezvoltă soluţii pe baza tehnologiei Java (28%), şi pentru divizia de core banking (27%), restul lucrând în echipele dedicate pentru soluţiile de data management (16%), corporate banking (16%) şi ATM (5%) şi pieţe financiare (4%).

Echipele de ingineri care lucrează în cadrul centrului de dezvoltare software al ING au sunt formate atât din seniori, cât şi din junior, acestea având un grad mare de autonomie. Fiecare echipă şi angajat trece la început printr-un training de tehnologie, dar şi de business, pentru a înţelege activitatea bancară şi procesele specifice industriei.

În cadrul hub-ului IT lucrează de asemenea expaţi din peste 10 ţări - Cehia, Olanda, Germania, Ungaria, India, Italia, Maroc, Polonia, Portugalia şi SUA, procentul acestora ajungând la 12% în numărul total de angajaţi.

În prezent, industria bancară trece printr-o perioadă de schimbare, fiind în plin process de digitalizare, în condiţiile în care IT-ul a devenit indispensabil în orice business, indiferent de domeniul în care activează.