Creditarea privată a crescut anemic în noiembrie 2016. Noroc că pupulaţia vrea credite, pentru că altfel piaţa ar fi scăzut

Autor: Anelis Baciu 04.01.2017
Băncile aveau la finalul lunii noiembrie din 2016 un stoc de credite acordate popu­laţi­ei şi companiilor în valoare 220,6 miliarde de lei (49,2 mld. euro), cu circa 1,9 miliarde de lei mai mult decât în luna anterioară, potrivit datelor Băncii Naţionale.
 
Faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, sto­cul creditelor private a urcat cu doar 1%. Rit­mul anual de creştere al creditării a înce­tinit în noiembrie faţă oc­tom­brie, când finanţările acordate de ban­cheri au urcat cu 2%.
 
Creditarea este trasă în sus de finanţările în lei, care continuă să înregistreze an la an o creştere de două cifre. La finalul lunii no­iembrie băncile aveau un stoc de împrumuturi în lei în valoare de 125,5 miliarde de lei (28 mld. euro), în creştere cu 12,9% faţă de ace­eaşi perioadă a anului trecut. În timp ce finan­ţările în lei s-au majorat, creditele în valută au rămas pe traiectoria descendentă. Împru­mu­turile în valută cumulau echivalentul a 95,2 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie 2016, fiind în scădere cu peste 11%.