Guvernul surpriză al PSD-ALDE, cu oameni de 30 de ani, dar şi de 75 de ani

Autor: Iulian Anghel 04.01.2017

Parlamentul a fost convocat în şedinţă extraordinară pentru a vota cabinetul anunţat ieri de liderul PSD Liviu Dragnea şi programul de guvernare. Miniştrii vor fi audiaţi astăzi, iar spre seară, dacă preşedintele Klaus Iohannis va accepta, miniştrii vor depune jurământul, iar noul cabinet se va reuni în prima lui şedinţă.

Cabinetul va avea cu patru miniştri mai mult decât guvernul la final de mandat - în total 26 de miniştri.

Prima surpriză a acestui cabinet este că în el nu se regăsesc multe dintre numele vehiculate în ultimele zile. În schimb pe lista de miniştri apar nume puţin cunoscute sau, dimpotrivă, aduse din negura politicii – Teodor Meleşcanu (75 de ani) la Externe sau Şerban Valeca (60 de ani), fost ministru în cabinetul Năstase, la noul Minister al Cercetării. În guvern se regăseşte şi Sevil Shhaideh, prima propunere a lui Dragnea pentru poziţia de prim-ministru, care se întoarce la Ministerul Dezvoltării pe care l-a condus în 2014.

Sunt nume noi şi relativ necunoscute pentru poziţii cheie: Răzvan Cuc (33 de ani) la Transporturi, Toma Petcu (48 de ani) la Energie, Alexandru Petrescu, directorul Poştei Române, la Economie, Augustin Jianu (30 de ani) la Comunicaţii sau o femeie la Interne – Carmen Dan, o apropiată a lui Liviu Dragnea.

Guvernul va avea doi vicepremieri, Sevil Shhaideh reprezentând PSD, iar Daniel Constantin de la ALDE.

„Este un guvern tânăr în care se investeşte multă speranţă şi din partea noastră, şi a cetăţenilor. Cred că vor performa“, a susţinut Liviu Dragnea, cel care a prezentat formula de cabinet, avându-l în stânga sa pe premierul propus Sorin Grindeanu. Dragnea a afirmat că prezintă el cabinetul pentru că acţiunea s-a desfăşurat la partid. Însă, a promis el, după învestitură, anunţurile privind guvernul vor fi făcute de premier. Cu toate acestea, activitatea executivului va fi monitorizată. Dragnea a declarat că Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Georgian Pop şi Marius Nica, miniştri în prima formulă guvernamentală, structurată în jurul lui Sevil Shhaideh, nu fac parte şi din cabinetul Grindeanu, urmând să monitorizeze activitatea acestuia.

„În prima formulă guvernamentală, dacă ar fi fost acceptată doamna Sevil Shhaideh, erau câţiva colegi care ar fi făcut parte din acel guvern, colegi cărora eu le-am cerut în noua formulă a guvernului condus de Sorin Grindeanu - şi au acceptat - să rămână în echipă cu mine la Parlament şi la partid pentru monitorizarea activităţii guvernului. Mă refer la Mihai Tudose, Gabriel Vlase, Georgian Pop şi Marius Nica“, a spus Dragnea.

El a mai arătat că, de asemenea, în prima formulă guvernamentală, la Dezvoltare Regională a fost propus Adrian Ţuţuianu.

„I-am cerut să accepte să nu mai facă parte din această echipă, pentru că am ţinut neapărat ca la Dezvoltare Regională - o solicitare fermă şi a domnului Sorin Grindeanu - să meargă Sevil Shhaideh“.

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a declarat că lista cabinetului lui Sorin Grindeanu este „încropită“ şi că PNL va vota împotrivă, afirmând că PSD trebuie să spună românilor dacă va propune Parlamentului o lege a amnistiei şi se dezice de programul de guvernare.

„Vizibil marcat de obsesia controlului, domnul Liviu Dragnea a prezentat românilor o listă aflată sub tutela sa totală. PNL va vota împotriva cabinetului PSD. Va vota împotriva unei scheme supradimensionate a guvernului şi făcută pentru clientela politică“, a declarat Turcan.

Turcan a afirmat că lista cabinetulu Grindeanu este „încropită“, iar propunerea lui Florin Iordache la Ministerul Justiţiei este „de sacrificiu“.

Programul de guvernare va fi prezentat astăzi în Parlament.

 

Cine sunt cei 26 de miniştri

► Ministerul Dezvoltării (titularul deţine şi funcţia de vicepremier): Sevil Shhaideh (50 de ani)

A mai deţinut acest portofoliu în 2014, înlocuindu-l atunci pe Liviu Dragnea. A fost prima propunere a lui Dragnea pentru poziţia de prim-ministru. Ea va gestiona şi fondurile europene.

 

 

 

► Ministerul Mediului (titularul deţine şi funcţia de vicepremier): Daniel Constantin (38 de ani).

Este copreşedintele ALDE şi a mai deţinut poziţia de ministru al agriculturii.

 

► Ministerul de Finanţe: Viorel Ştefan (62 de ani).

Este un veteran al politicii, fiind parlamentar în cinci legislaturi – de trei ori senator şi de două ori deputat. În toate legislaturile a deţinut poziţii în comisiile de buget-finanţe, pe care le-a condus o bună parte din ultimii 20 de ani. Este doctor în economie.

 

► Ministerul Agriculturii: Petre Daea (67 de ani).

A mai condus acest minister în cabinetul Năstase. Şi-a început cariera în 1973 ca şef al unei Cooperative Agricole de Producţie (CAP) din judeţul Mehedinţi.

 

► Ministerul Energiei: Toma Petcu (48 de ani, propunerea ALDE).

A fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului între decembrie 2015 şi mai 2016. Între octombrie 2013 şi iulie 2014 a fost subprefect la Giurgiu.

 

► Ministerul Transporturilor: Răzvan Alexandru Cuc (33 de ani).

A fost ales deputat în actuala legislatură, pe listele PSD Giurgiu. A mai fost secretar de stat la Transporturi în cabinetul Ponta.

 

► Ministerul Economiei: Alexandru Petrescu.

Este director general la Poşta Română, membru al Consiliului de Administratie al C.N. Poşta Română, preşedinte al Consiliului de Administratie al C.F.R. Călători S.A. A lucrat la mai multe companii în Londra.

 

► Ministerul Mediului de Afaceri: Florin Jianu (39 de ani).

Este preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNÎPMMR). A ocupat funcţia de preşedinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România.

În 2014, timp de 10 luni, a fost ministru pentru IMM-uri.

 

► Ministerul Comunicaţiilor: Augustin Jianu (30 de ani).

Este şeful Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO. Din 2012 până în 2014 a fost consilier în minister, lucrând chiar cu Sorin Grindeanu.

 

► Ministerul Muncii: Lia Olguţa Vasilescu (42 de ani).

Şi-a început cariera politică în PRM, dar o ascensiune substanţială a avut-o după trecerea la PSD. A fost primar al Craiovei în două mandate, poziţie din care a plecat după ce a câştigat un al treilea mandat parlamentar în 11 decembrie.

 

► Ministerul de Externe: Teodor Meleşcanu (75 de ani).

Este un veteran a posturilor guvernamentale, dar şi al „serviciilor”, deţinând poziţia de şef al SIE. Între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale trecute era ministru de externe (poziţie pe care o mai deţinuse între 1992 şi 1996) şi a refuzat să majoreze numărul de secţii de votare din străinătate. A mai fost ministru al apărării în guvernul Tăriceanu.

 

► Ministerul Apărării: Gabriel Leş (40 de ani).

Este aproape necunoscut la nivel public. A ajuns senator în urma alegerilor din 11 decembrie. A fost consilier local, viceprimar în Baia Mare, dar şi secretar de stat în ministerul pe care urmează să-l conducă.

 

 

► Ministerul de Interne: Carmen Dan Daniela.

Este o altă surpriză marca Liviu Dragnea. A fost prefect de Teleorman, judeţul controlat de şeful PSD care a spus ieri că a dorit la Interne o persoană în care are „foarte multă încredere“.

 

► Ministerul Sănătăţii: Florian Bodog.

A ocupat mai multe funcţii în minister în ultimii şase ani, fiind, între altele, secretar de stat şi director al Direcţiei de Sănătate Publică. A fost manager al Spitalului Clinic Judeţean Oradea între 2009 şi 2010 şi prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea între 2008 şi 2012. Din 2012 este decan al Facultăţii din Oradea.

 

 

► Ministerul Culturii: Ionuţ Vulpescu (40 de ani).

A mai deţinut această poziţie în guvernul Ponta. A fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu şi este senator în urma alegerilor din 11 decembrie.

 

 

► Ministerul Tineretului şi Sportului: Marius Dunca (36 de ani).

A fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

 

► Ministerul Relaţiei cu Parlamentul: Graţiela Gavrilescu (50 de ani, propunerea ALDE).

Este la al patrulea mandat de deputat. A mai fost ministru al mediului si viceprimar al muncipiului Ploieşti.

 

 

► Ministerul Justiţiei: Florin Iordache (56 de ani)

Este la al cincilea mandat parlamentar. Este buldogul PSD în materie de justiţie şi s-a remarcat în decembrie 2013, când i-a condus pe deputaţii care au votat o serie de proiecte controversate în favoarea demnitarilor cu probleme în justiţie.

 

► Ministerul Turismului: Mircea Titus Dobre (38 de ani)

Este deputat la al doilea mandat.

 

► Ministerul Afacerilor Europene: Ana Birchall (43 de ani).

Este avocat, cu studii în SUA. A lucrat ca avocat pe Wall Street, cu casa de avocatura White & Case. A fost consilier al lui Victor Ponta.

 

► Ministerul Educaţiei: Pavel Năstase (65 de ani).

Economist, profesor universitar, a fost decan al Academiei de Ştiinţe Economice. Este apropiat de PSD.

 

► Ministerul de Cercetare şi Inovare: Şerban Constantin Valeca (60 de ani).

A deţinut două mandate de parlamentar. Între 2000 şi 2003 a fost ministru delegat pentru activitatea de cercetare.

 

► Ministerul Apelor şi Pădurilor: Adriana Petcu.

Este director al Direcţiei Apele Române Buzău-Ialomiţa.

 

► Ministerul Dialogului Social: Gabriel Petre (32 de ani).

Apropiat de Victor Ponta, este lider al Tineretului Social Democrat. A fost viceprimar al sectorului 6 între 2012 şi 2015.

 

► Ministerul Fondurilor Europene: Mihaela Virginia Toader.

A fost consilier pentru afaceri europene în cadrul Secretariatului General al Guvernului (2003-2008) şi apoi director al Direcţiei de Politici Publice din cadrul aceleiaşi instituţii. Din 2013 este director la Unitatea de Analiză, Programare şi Evaluare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

 

► Ministerul Românilor de Pretutindeni: Andreea Păstârnac (49 de ani).

A fost ambasador în Cipru (2006-2011). Din 2013 este ambasadorul României în Israel.

 

iulian.anghel@zf.ro