KMG International se gândeşte la dublarea capacităţii de rafinare de la Petromidia în anul în care şi-ar putea schimba proprietarul

Autor: Roxana Petrescu 09.01.2017

Aceasta ar fi a doua creştere a capacităţii de la Petromidia, unica rafinărie din România cu ieşire la Marea Neagră, după ce în 2012 kazahii au terminat extinderea unităţii de la 3,5 la 5 milioane de tone anual.

Kazahii de la KazMunayGas, proprietarii celei mai mari rafinării din România, Petromidia, iau în calcul o posibilă dublare a unităţii de procesare a petrolului din Năvodari, planurile de extindere fiind analizate într-un moment de creştere a pieţei, dar şi în pragul unei tranzacţii cu un investitor chinez.

De la intrarea pe piaţa locală, în 2007, KazMunayGas a pompat circa 4 miliarde de dolari în businessul Rompetrol, proiectul fanion al acestei perioade fiind creşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia, perla grupului, de la 3,5 milioane de tone la 5 mi­lioane de tone anual. Kazahii spun însă că analizează un proiect şi mai ambiţios, şi anume aducerea rafinăriei Petromidia la o capacitate de 10 milioane de tone, mişcare dublată de construirea a încă 200 de benzi­nării. Dezvăluirea acestui posibil plan de extindere vine în contextul în care activele Petromidia sunt sub sechestru, dar cu toate acestea performanţele economice ale companiei nu au fost niciodată mai bune.