​Summers avertizează: Trump ar putea declanşa următoarea criză financiară

Autor: Catalina Apostoiu 11.01.2017

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei americane, a atacat planurile lui Donald Trump pe mai multe fronturi, spunând că intenţia preşedintelui ales de a restrânge reglementările creează premisele următoarei crize financiare, scrie Bloomberg.

“Restrângerea reglementărilor pe anumite segmente ale sectorului financiar este extrem de periculoasă”, a declarat Summers într-un interviu pentru Fox News Channel.

Summers, fost consilier economic al preşedintelui Barack Obama şi secretar al Trezoreriei în timpul mandatului preşedintelui Bill Clinton, a atacat şi retorica protecţionistă a lui Trump. Aceasta a provocat deja un declin puternic al peso-ului mexican, conferind sectorului manufacturier mexican un avantaj în faţa celui american.

Moneda mexicană a pierdut 14% în raport cu dolarul de la alegerile din 8 noiembrie.

Planurile lui Trump de reducere a taxelor pentru companii ar genera o “creştere uriaşă a inegalităţii şi ar contribui la aprecierea dolarului, afectând exportatorii americani şi pe cei care lucrează pentru ei, a mai avertizat Summers.

Deşi susţine o majorare puternică a cheltuielilor pe infrastructură în SUA ca modalitate de a impulsiona productivitatea şi creşterea economică, Summers a criticat planurile lui Trump în acest domeniu, considerând că acestea sunt făcute doar să impresioneze.