ZF Live. Mircea Valentin, fostul şef al Corpului de Control al premierului Cioloş: Există o diferenţă de două decenii între economie şi administraţie

Autor: Bianca Dorobanţu 11.01.2017

Decalajul dintre felul în care funcţionează economia şi felul în care funcţionează administraţia este de două decenii, pe fondul unei birocratizări excesive şi a unor proceduri care erau folosite în anii 1990 şi care încă se mai folosesc, a spus Mircea Valentin, avocat Mircea şi Asociaţii, fostul şef al Corpului de Control al premierului Cioloş, invitat la ZF Live.

Aici el dă exemplul eşecul României la SIAL, cel mai mare târg alimentar din lume organizat la Paris, unde standul României, pentru care Ministerul Economiei s-a implicat şi a plătit peste 300.000 de euro, a rămas neamenajat, după ce firma care trebuia să se ocupe de acest lucru s-a retras din proiect.

„Reorgnizarea se face ca în anii 1990, în conditiile în care economia a evoluat cu mult, este un exemplu clar de decalaj între cum merge administraţia şi cum funcţionează economia. Sunt blazaţi (cei din administraţie, n. red), sunt procedurizaţi excesiv, fac ce făceau atunci. Modul cum se promovează oamenii de afaceri şi modul în care se organizează târgurile s-au schimbat. Este bine că statul ajută, dar trebuie să lase participanţilor toată această sarcină, când veniţi şi demonstraţi că aţi făcut ce trebuie, statul vă va deconta acei bani. Ministerul Economiei în loc să facă politici economice, organizeaza el însuşi. Este un exemplu pentru faptul că procedura care era suficientă în anii 1990 este disfuncţională şi nu va merge în viitor”.