Un întreprinzător: Majorarea plafonului pentru microîntreprinderi la 500.000 de euro ne face să plătim mai mulţi bani statului

Autor: Sorin Pâslaru 12.01.2017

Mesajul primit ieri de ZF de la un întreprinzător din Cluj

Întreprinzătorii cu afaceri de sub 500.000 de euro spun că noile condiţii fiscale adoptate de guvern la în­ceputul acestui an prin majorarea pla­fonului de definire a microîn­tre­prin­derilor de la 100.000 de euro cifră de afaceri anuală la 500.000 de euro mai mult îi încurcă decât îi ajută, pen­tru că trebuie să plătească taxe mai mari.

„La cifra noastră de afaceri de 2 mi­li­oane de lei în 2016 impozitul da­torat prin încadrarea ca microîn­tre­prindere, de 1% din cifra de afaceri, înseamnă circa 20.000 de lei. Dacă am plăti impozit pe profit, am plăti doar 17.000 de lei”, a spus Gall Ioan Vi­cen­zo, proprietarul Galflex Cluj, firmă de co­merţ de scule diamantate şi abra­zive.

Întreprinzătorul spune că pentru firmele ca a sa, cu 2-3% marjă de profit din cifra de afaceri, nu este avanta­joa­să noua schema de impozitare. El a trimis un mesaj Ziarului Financiar prin care a arătat că pierde la taxe, în pofida estimărilor Consiliului Fiscal că firmele mici cu afaceri de sub 500.000 de euro vor câştiga circa 1,3 miliarde de lei din această nouă schemă de impozitare. Pentru a putea beneficia de opţiunea de a alege modalitatea de impozitare, firma ar trebui să aibă un capital social de minimum 45.000 de lei. Dacă firma nu are acest capital social minim, este obligatoriu să plătească impozit ca microîntre­prin­dere. Noile preve­deri din ordonanţa de urgenţă numă­rul 3/2016 arată că micro­întreprinderile plătesc impozit de 1% din cifra de afaceri dacă au un angajat sau mai mult şi 3% din cifra de afaceri dacă nu au niciun angajat.

Consultantul fiscal Adrian Benţa sus­ţine că întreprinzătorul de la Cluj ar tre­bui să majoreze capitalul la

45.000 de lei pentru a putea opta între cele do­uă posibilităţi de impozitare, însă este mai avantajoasă în opinia sa impunerea pe cifră de afaceri.

„Aş opta pentru microîntre­prin­dere. Nu poţi să ştii peste 1-2 ani cum anumite cheltuieli pot fi tratate de Fisc ca şi nedeductibile şi atunci plăteşti din urmă. Este mai simplă impozitarea pe cifra de afaceri, iar banii investiţi în capitalul social pot fi folosiţi pentru dezvoltarea firmei”, a spus Adrian Benţa.