Raport KPMG: Românii trăiesc mai bine decât în 1990, dar bunăstarea economiei este în urma Cehiei, Poloniei şi Ungaria

Autor: Adelina Mihai 12.01.2017

România a avut a doua cea mai bună dinamică a evoluţiei bunăstării economice din 1990 încoace după Polonia, arată un raport al firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG România, care a analizat situaţia din şase state (România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Germania).

„Conform rezultatelor analizei KPMG, în perioada 1990-2014, dezvoltarea bunăstării în România pare să fi fost una susţinută şi robustă. Dacă luăm în considerare dinamica globală a indicatorilor bunăstării consideraţi, România ocupă locul doi dintre cele şase state analizate în cadrul studiului, după Polonia. În cifre absolute însă, România continuă să se claseze în urma altor ţări din Europa Centrală şi de Est, iar pentru unii indicatori, decalajele absolute faţă de anumite ţări au crescut. Pentru alţi indicatori însă, evoluţiile superioare înregistrate indică o tendinţă de convergenţă cu ţări mai bine poziţionate”, se arată  în raportul KPMG.

Analiza KPMG a luat în calcul evoluţia bunăstării în România pentru perioada 1990 – 2014, din perspectivă obiectivă, care presupune identificarea, analiza şi interpretarea unor indicatori macroeconomici relevanţi pentru modul în care evoluează în timp calitatea vieţii la nivelul unei economii.

Printre indicatorii utilizaţi pentru măsurarea bunăstării se află: starea sănătăţii, veniturile şi consumul, educaţia. În cadrul studiului, evoluţia României a fost analizată comparativ cu cea a altor patru ţări din zona central şi est-europeană (CEE) - Cehia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria - precum şi cu o ţară vest-europeană relevantă atât din punct de vedere al performanţei economice cât şi al calităţii vieţii, şi anume Germania. Studiul a urmărit atât studierea indicatorilor în cifre absolute, cât şi, mai ales, analiza dinamicii acestora.

„Deşi România a beneficiat de evoluţii pozitive şi consistente ale bunăstării, se află pe primul loc, între ţările considerate, doar în ce priveşte dinamica a doi dintre cei şase indicatori utilizaţi: supravieţuirea infantilă şi consumul privat. Evoluţia PIB este a doua după Polonia, a cărei performanţă este superioară tuturor economiilor analizate. Pentru înscrierea în învăţământul terţiar, dinamica României se situează doar pe poziţia a treia. Poziţii şi mai puţin favorabile apar în cazul evoluţiei speranţei de viaţă şi a indicelui capitalului uman – locul cinci, respectiv locul patru”, mai arată rezultatele studiului KPMG.