Agrobusinessul, o industrie care se bucură de ninsorile abundente. „Zăpada este ca o plapumă pentru culturile de grâu din toamnă.”

Autor: Roana Rotaru 14.01.2017

Ninsorile abundente care au aco­perit majoritatea judeţelor din România sunt un motiv de bucurie pentru pro­ducătorii agricoli care au semănat grâu, rapiţă sau orz în toamna anului trecut, pentru că zăpada acţionează ca un strat protector asupra culturilor de toamnă, ferindu-le de îngheţ, potrivit spe­cialiştilor din agrobusinss.

„Zăpada ar avea efect foarte bun şi e bine că a nins, însă în tot sud-estul ţării unde a fost viscol, zăpada nu s-a depus uniform. E mai mult pe şosea decât pe câmp. Culturile sunt neprotejate şi dacă mai ţine mult gerul s-ar putea să îngheţe. În zona noastră, prog­nozele me­teo­ro­logice arată că nu o să mai fie ger cu temperaturi mai mici de minus 8 grade Celsius, deci dacă nu au fost afectate până acum, nici  nu or să mai fie”, a declarat pen­tru ZF Alexandru Gheorghe, proprietarul com­paniei Somalex, care cul­tivă cereale pe o suprafaţă de 3.300 de hectare în Ialomiţa şi Călăraşi.

În Banat nu s-a depus un strat consistent de zăpadă, cum s-a întâmplat în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, însă nu a fost nici ger năprasnic care să îngheţe culturile.