Investitorii străini aveau la final de octombrie aproape 23 mld. lei plasaţi în titlurile româneşti, ponderea fiind de 18,3%

Autor: Claudia Medrega 13.01.2017

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat au ajuns după primele zece luni de anul trecut la 22,9 mld. lei, astfel că ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a fost de 18,3%, reiese din cele mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Ponderea plasamentelor nerezidenţilor în ti­tluri de stat româneşti depăşeşte nivelul din ace­eaşi perioadă a anului trecut şi este şi peste va­loarea de la sfârşitul anului 2015. La finalul anu­lui 2015, investitorii străini aveau un por­to­foliu de titluri de stat de 20,8 mld. lei (17,6%).

Portofoliul de titluri de stat în lei apar­ţinând nerezidenţilor era în octombrie de aproape 21,8 mld. lei, iar deţinerile de titluri denominate în euro emise pe piaţa internă au ajuns la 244 mil. euro, potrivit datelor Finan­ţelor. Din totalul titlurilor de stat denominate în lei, străinii aveau în oc­tom­brie o pondere de 18,5%, în scădere faţă de luna precedentă, iar deţinerile nere­zi­denţilor de instrumente în euro emise local re­prezentau 14,3% din totalul de 1,7 mld. euro.