Dacă aţi prins "epoca de aur" şi vă era dor de securişti, relaxaţi-vă. Sunt mai aproape de noi ca niciodată

Autor: Dragoş Dragoteanu 15.01.2017

Daca faci o comparatie intre ultimul discurs al lui Barack Obama si declaratia despre "statul mafiot" a lui Traian Basescu, te ingrozesti. Iti dai seama ca suntem diferiti fundamental si poate iremediabil. Chiar daca o duci foarte bine in Romania, realizezi in ce tara traiesti. Daca ai si alte asteptari de la viata, in afara banilor, chiar poti sa te gandesti serios sa emigrezi.

Cunoasteti vreun antreprenor de succes care si-a lasat business-ul si a fost lasat de politrucii sa ia taurul de coarne, fara sa faca blat cu serviciile? Eu nu! Prin ceea ce vedem ca se intampla astazi in Romania, se demonstreaza clar ca intuitia antreprenorilor onesti a functionat corect. Cum sa-ti lasi afacerea doar ca sa te distruga "baietii", cu orice motiv?  Pentru ce si pentru cine? Chiar daca ai fi "usa de biserica", s-ar inventa ceva special care sa te poata scoate din joc in orice moment.

Marele "antreprenor" din domeniul IT,  Sebastian Ghita, s-a dovedit doar o caricatura de om de afaceri. Cu zeci de milioane de euro castigate din afaceri cu statul, a demonstrat clar ca nu poti sa joci independent, in afara sistemului. Ori esti de-ai lor, ori nu existi. Alti antreprenori de succes, din acelasi domeniu, nu au avut acelasi profit, pentru ca au ales alta cale. Cea a libertatii, a performantei si a demnitatii profesionale. Unele companii au acum si prestigiu international. Jos palaria!

Exemple similare sunt in multe domenii din economie: constructii, infrastructura, agricultura, turism, retail, productie de bunuri, prestari servicii etc. Acolo unde au existat interese financiare, politice sau de grup, fostii si actualii securisti, au incercat sa ocupe un teritoriu cat mai vast, in zone strategice si banoase. Poate ca si in alte tari lucrurile sunt similare, dar eu cred ca ceva este diferit fundamental in Romania.

Faptul ca serviciile secrete desfasoara activitati comerciale nu e ceva inedit. Dar, in momentul in care omora o afacere privata sau o iau cu forta, prin santaj sau amenintare, prin asa-zise controale, prin interventii in justitie sau in politica, asta mi se pare o mare magarie. In conditiile in care vorbim despre democratie ca un deziderat fundamental, acest fenomen pare opus oricarei forme de progres si evolutie. Ceea ce vedem acum  in spatiul public seamana mai degraba cu un macel intr-o tara africana, decat cu o atitudine europeana.

Ce pierde Romania din aceasta stare de fapt? In opinia mea, ne indepartam de sansa de a trai intr-o tara civilizata, prospera si demna. Riscam sa ne cream o imagine internationala deplorabila. Nu putem sa vorbim despre o politica  la nivel national, facuta cu politruci sau marionete pe post de demnitari. Nu avem cum sa ajungem o tara prospera economic, cu oameni care au realizari profesionale minuscule sau care sunt populisti de cariera. Nu mai are nicio legatura cu demnitatea de roman faptul ca fostul presedinte ne transmite ca traim intr-o tara de mafioti. Nu putem fi o natiune unita cand nu avem lideri care sa-i defineasca viitorul.

In ultimul timp, mai ales cu tehnocratii in guvern, diversi formatori de opinie au facut referire la necesitatea implicarii oameniilor de afaceri seriosi in politica. Unii au facut o analogie cu succesul lui Donald Trump. Un magnat miliardar a ajuns sa conduca destinele celei mai puternice natiuni ale lumii. Ei, aici este diferenta fundamentala!... In Romania, nu e loc pentru asa ceva. Securistii care s-au perindat pe la conducerea anumitor institutii cred ca tara poate sa evolueze condusa numai de ei.

Poate, cu viteza un melc, cum vor ei, intr-o directie prestabilita, cu cine vor ei, cu "lideri" santajabili si umili, care executa ordine sau se supun docil. Poporul e ultimul pe lista, dovada cele aproape trei milioane de romani plecati. Cine sa impinga Romania inainte? Cum sa facem fata concurentei internationale? Credeti ca un antreprenor de succes, lider in domeniul lui, si-ar mai risca munca si realizarile pentru a schimba ceva in bine, cand vede care este puterea serviciilor in politica?

Ce nebun isi imagineaza ca poate avea succes politica, intr-o democratie care scartie din toate incheieturile, cu politicieni care tremura in fata serviciilor? Modelul Trump functioneaza intr-o tara cu o democratie puternica, unde oamenii sunt lasati sa faca ceva si pentru tara lor. In opinia mea, va mai curge multa apa pe Dambovita pana cand oamenii de succes vor fi lasati sa slujeasca tara cu viziunea si experienta lor. Acum nici macar nu sunt bagati in seama.

Exista sute de antreprenori care pot sa-si aduca aportul la evolutia Romaniei, dar frica instaurata de servicii le-a taiat aripile. Cred ca le-a pierit cheful definitiv. Uitati-va la principalul partid de opozitie cum a ajuns si veti intelege de ce oamenii de valoare nu se alatura looser-ilor. Nu sunt compatibili, pur si simplu.

Pana atunci, daca ati prins "epoca de aur" si va era dor de securisti, relaxati-va. Sunt mai aproape de noi ca niciodata.

 

Dragos Dragoteanu este General Manager al Euroest Invest, firmă de intermediere imobiliară.