Industria de IT, lovită de reformele fiscale din ultimele două luni. 30.000 de sof­tişti din România ar putea rămâne fără scutirea de impozitul de venit

Autori: Adelina Mihai , Adrian Seceleanu 16.01.2017

După eliminarea plafonului la plata contribuţiilor pentru pensii şi sănătate, un alineat interpretabil dintr-o lege dată de pe vremea guvernului Cioloş pune sub semnul întrebării şi scutirea de impozit pentru peste 30.000 de oameni din centrele de servicii.



O modificare a legislaţiei rea­liza­tă la finalul anului trecut, în timpul guvernului Cioloş, ar putea lăsa peste 30.000 de sof­tişti din centrele de servicii de IT din România fără scutirea de impozitul de venit, lovind astfel industria locală de IT mai puternic decât prin eliminarea peste noap­te de către cabinetul Grindeanu a plafonului la plata contribuţiilor pentru pensii şi sănătate.

Industria de IT a devenit o locomotivă pen­tru creşterea economică în 2015 şi 2016, cu a doua cea mai mare contribuţie la creştere du­pă comerţ sau industrie, în funcţie de an. Riscul este generat de introducerea, prin­tr-un ordin co­mun al ministerelor Comuni­ca­ţi­ilor, Edu­caţiei, Mun­cii şi Finanţelor, a unei noi con­di­ţii pentru acor­darea scutirii de impozit pen­tru sof­tişti: acti­vi­tatea acestora trebuie să aibă ca scop rea­lizarea unui produs final sau a unei com­po­nente a unui produs final, destinat comercializării.

Completarea, care a apărut pe 9 ianuarie în Mo­nitorul Oficial, este interpretabilă şi poa­te crea probleme inclusiv pentru angajaţii din com­pa­niile de IT care lucrează la actuali­za­rea sau la men­tenanţa unor aplicaţii, afirmă Ra­mo­na Ju­ru­biţă, partener şi head of tax& le­gal în cadrul fir­mei de audit şi consultanţă fis­cală KPMG. „Nu este clar în ce măsură mo­difi­că­rile aduse apli­caţiilor software mai poate fi considerată o activitate eligibilă pen­tru aplicarea scutirii de impozit“, a punctat Jurubiţă. 

Discuţia apare într-un moment în care in­dustria locală de IT, care şi-a dublat anul trecut pon­derea în PIB la peste 6% în raport cu anul 2012, atingând o valoare de 3,6 mld. euro, nu a „digerat“ încă nici eliminarea plafo­nu­lui de con­tribuţii la pensie pentru angajaţii cu salarii mari.