ZF Live. Adrian Benţa, consultant fiscal: Celebra taxă de timbru de mediu a fost abrogată, o să vedem dacă apar proceduri de rambursare pentru cei care au plătit

Ziarul Financiar 16.01.2017

Majoritatea modificărilor legislaţiei fiscale au un impact major asupra mediului de afaceri, dacă ar fi să ne gândin doar la partea birocratică, celebrul 088 a fost abrogat, cu observaţia că în Codul Fiscal încă se mai prevede şi rămâne în continuare obligaţia şi dreptul autorităţilor de a face verificări în cazul în care se face o înregistrare în scopuri de TVA, a declarat la ZF Live Adrian Benţa, consultant fiscal.

"De aici putem să continuăm şi putem să punctăm fiecare din actele normative de săptămâna trecută au fost extrem de importante. Legea 1, uşor de ţinut minte, pe 2017 a dus la abrogarea a 102 taxe. Dăm 4 exemple de taxe abrogate: Celebra taxă de timbru de mediu a fost abrogată, o să vedem dacă apar proceduri de rambursare pentru cei care au plătit, pentru că altfel ne aflăm în situaţia ca cei care au plătit o taxă până la februarie 2013 o primesc înapoi, ceilalţi nu.
 
Suntem într-o zonă dinamică în care apar ordonanţele peste noapte, deci nu ştii ce trăsnăi mai adoptă leguitorul.
 
Hai să mai dăm câteva exemple de taxe abrogate şi pentru publicul larg: Desigur, taxa de radio-televiziune era cunoscută. Dar, de exemplu dacă ai pierdut un act şi te duci să publici în Monitorul Oficial, pentru că aşa îţi cere procedura, eşti scutit de acea taxă de publicare. De exemplu dacă scoteai un cazier fiscal trebuia să pui un timbru de 2 lei, s-a scos şi acel timbru, se dă gratuit. Şi o altă multitudine de legi.
 
Nu s-au abrogat toate taxele, dar s-au mai scos din ele."