An record pe piaţa de M&A: 70 de acorduri, 3 mld. euro. Cinci tranzacţii au o valoare de peste 100 de milioane de euro. Cea mai mare mutare din 2016 a depăşit pragul de jumătate de miliard de euro

Autor: Cristina Roşca 17.01.2017

Ziarul Financiar a realizat în ex­clu­sivitate un top al celor mai im­portante tranzacţii semnate anul tre­cut, o analiză care include 70 de acorduri cu o valoare de aproa­pe 3 mld. euro şi consemnează modul în care jucători de calibru din piaţa de private equi­ty, dar şi investitori strategici şi-au pariat banii pe com­panii româneşti. Piaţa a crescut uşor faţă de 2015, care a fost unul dintre cei mai buni ani de până acum.

„Anul trecut, pia­ţa de M&A a în­re­gistrat o uşoară creş­tere, pe fondul inci­den­ţei mai multor factori pre­cum avansul economic (...), anumite reforme din do­me­­niul fiscal (...), relaxarea de către bănci a condiţiilor de creditare (...), sta­bilitatea politică şi interesul în creş­tere al fondurilor mari de investiţii faţă de România“, explică Ştefan Damian, deputy managing partner în cadrul casei de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Cele mai importante cinci acorduri din 2016 au o valoare cumulată de peste 1,3 mld. euro, ele „ţinând în spate“ aproape 40% din totalul pieţei. Pragul de intrare în acest „club“ a fost de 100 de milioane de euro.