Premierul britanic: Marea Britanie nu doreşte un acord prin care să rămână "jumătate înăuntru, jumătate în afara"

Autor: Mircea Olteanu 17.01.2017

Premierul britanic Theresa May, care urmează să susţină marţi un discurs pe tema Brexit, va anunţa că Marea Britanie nu va negocia pentru un acord prin care să rămână "jumătate înăuntru şi jumătate în afara" Uniunii Europene, scrie cotidianul The Telegraph, potrivit France 24.

Printre cele 12 priorităţi cu privire la procesul de Brexit pe care May ar urma să le anunţe în discursul de marţi se numără şi părăsirea pieţei comunitare a Uniunii Europene, conform unor informaţii obţinute de jurnaliştii de la The Telegraph. May ar urma să fie mai puţin exclipită cu privire la planurile de a părăsi uniunea vamală europeană, însă este clar că M.Britanie nu va rămâne membră.

"Urmărim un parteneriat nou şi egal între o Mare Britanie independentă, autoguvernată, globală şi prietenii şi aliaţii noştri din UE", se afirmă în câteva notiţe ale alocuţiunii prim-ministrului prezentate de cabinetul Theresei May.

"Nu o apartenenţă parţială la Uniunea Europeană, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care să ne lase jumătate înăuntru, jumătate în afară. Nu urmărim să adoptăm un model de care se bucură deja alte ţări. Nu urmărim să ne agăţăm de fragmente ale statutului de membru atunci când ieşim",

Una din temele centrale ale strategiei pentru Brexit anunţată de Theresa May va fi restabilirea controlului asupra frontierelor Marii Britanii, a mai precizat publicaţia britanică.

Premierul britanic ar mai urma să sublinieze că este în interesul naţional al Marii Britanii ca Uniunea Europeană să aibă succes, iar Londra va urmări să aibă relaţii cât mai apropiate cu UE după ieşirea din Blocul comunitar.