Avertismentul marilor firme de recrutare. Criza de personal se va adânci în 2017, iar salariile vor creşte acolo unde e nevoie de oameni

Autor: Adelina Mihai 18.01.2017

►Salariile trebuie să crească mai mult ca în 2016 în industriile care angajează mulţi oameni precum auto şi retail n Guvernul trebuie să sprijine mai mult mobilitatea oamenilor şi munca de la domiciliu

►În paralel, „asistaţii social“ trebuie ajutaţi să intre în rândul angajaţilor.



Dezechilibrul major între ce­re­rea de forţă de muncă şi oferta de candidaţi din piaţă din 2016 se va accentua anul acesta, iar angajatorii nu vor avea altă soluţie decât majorarea sa­lariilor, avertizează şefii ma­rilor companii de re­cru­tare. Totodată, pentru a reduce deficitul de candidaţi, autorităţile trebuie, la rândul lor, să încurajeze per­soanele aflate în sistemul de asistenţă socială să se angajeze.

„În primul rând, piaţa are nevoie de creşterea continuă a salariului minim până la nivelul Europei Centrale. Angajatorii din România pierd acum angajaţi în favoarea celor din Ungaria şi Cehia“, spune Florin Godean, country manager al furnizorului de soluţii privind forţa de muncă Adecco România, liderul pieţei locale de recrutare.

Într-adevăr, cu un salariu minim de aproape 280 de euro brut pe lună, România are aproape cel mai mic salariu minim din Europa (nivelul fiind mai mare doar faţă de Bulgaria), în timp ce în Ungaria şi în Cehia nivelul este de peste 330 de euro brut pe lună, iar în Polonia de 410 euro/ lună. Începând cu luna viitoare, salariul minim din România va creşte la 320 de euro brut pe lună (1.450 de lei brut, 1.065 de lei net), ceea ce va apropia nivelul salariului minim din România de cel din alte state din Europa Centrală şi de Est.