Trump spune adio politicii dolarului puternic

Autor: Catalina Apostoiu 19.01.2017
Preşedintele ales al SUA Donald Trump, care şi-a făcut un obicei din a critica firmele americane via Twitter, şi-a rezervat cele mai aspre comentarii pentru dolarul american, care a urcat puternic în urma victoriei miliardarului, scrie MarketWatch.

Într-un interviu pentru The Wall Street Journal, Trump a spus că moneda americană, care cu aproximativ două săptămâni în urmă a atins maximul ultimilor 14 ani, a devenit „prea pu­ternică“, în special pe fondul deprecierii masive a yuanului chinez. „Companiile noastre nu pot concura cu ei acum pentru că moneda noastră este prea puternică. Şi asta ne afectează puternic“, a afirmat Trump.

Comentariile preşedintelui mar­chează renunţarea la tradiţia conform căreia preşedinţii americani lasă în general comentariile privitoare la dolar pe seama Trezoreriei, scrie Wall Street Journal.

Dolarul a pierdut 1,3% în urma comentariilor preşedintelui în raport cu un coş de valute, atingând cea mai scăzută valoare din 7 decembrie. Indicele pe dolar a pierdut acum aproape jumătate din avansul înregistrat după alegeri.

Trump făcuse re­ferire la dolar în timpul campaniei, ameninţând să eticheteze China drept manipulator monetar pentru ceea ce acesta a numit o devalorizare neloială a yuanului. Însă comentariile făcute de Trump pentru WSJ reprezintă cea mai clară dovadă de până acum că noua administraţie ar prefera un dolar mai slab.

Trump a declarat de asemenea că SUA ar putea avea nevoie să „împingă dolarul în jos“ dacă o modificare a politicii fiscale va im­pulsiona moneda. „Un dolar puternic are anumite avantaje, dar are şi o mulţime de dezavantaje“, a adăugat Trump.

Opţiunile lui Trump pentru devalorizarea dolarului sunt limitate. Principalele motoare ale cursului sunt diferenţele de creştere economică şi perspectivele de investiţii, în mare parte în afara controlului său. Politica băncii centrale este de asemenea un factor, iar Fed a majorat dobânzile, ceea ce tinde să împingă valoarea unei monede în sus.

Prin comentariile sale, Trump ar putea inversa politica administraţiilor anterioare, ce favoriza un dolar puternic. O astfel de politică a reprezentat o modalitate de a menţine dobânzile scăzute, inflaţia sub control şi puterea de cumpărare a ame­ricanilor crescută.

De regulă, preşedinţii americani s-au abţinut de la a comenta cu privire la dolar. Când oficialii Trezoreriei au vorbit despre dolar, au făcut-o cu grijă să nu influenţeze pieţele financiare.

Un dolar mai slab ar fi benefic pentru multe companii americane prin sporirea valorii câştigurilor acestora peste graniţe. Avansul de peste 20% al dolarului de la mijlocul anului 2014 a tras profiturile companiilor americane în jos.

Un dolar puternic apasă de asemenea asupra inflaţiei ieftinind importurile, afectând preţurile materiilor prime şi făcând plata datoriilor mai costisitoare pe pieţe emergente cum e China.

Declinul dolarului, însă, ar putea trage în jos pieţele de acşiuni, având în vedere că moneda americană este singura monedă majoră a cărei apreciere a coincis cu un raliu al pieţei de acţiuni locale, potrivit Goldman Sachs, scrie Bloomberg.

Entuziasmul privitor la perspectivele de creştere a economiei americane sub noua administraţie a generat o creştere a ratelor reale, impulsionând dolarul, iar aşteptările mai optimiste au susţinut în acelaşI timp şi acţiunile.

Mulţi spun că direcţia dolarului va rămâne indecisă până când Trump va oferi mai multă claritate. Brian Daingerfield, strateg la RBS Securities, spune că discursul de învestire al preşedintelui ar putea determina o reluare a creşterii dolarului, potrivit WSJ.