Draghi: Aveţi răbdare, economia îşi va reveni mai puternic, iar BCE poate face mai mult

Autor: Bogdan Cojocaru 20.01.2017
Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a transmis ieri un mesaj de încredere în zona euro, spunând că avansul eco­nomiei a accelerat „oarecum“ la sfârşitul anlui trecut şi că revenirea va căpăta mai multă forţă în viitor.

După şedinţa de ieri a BCE, în care banca a menţinut la cele mai reduse niveluri din istorie dobânzile de politică monetară, Draghi a asigurat că instituţia pe care o conduce va acţiona, dacă va fi nevoie, cu toate instru­mentele pe care i le permite mandatul.

„Dacă perspectivele de­vin mai puţin favorabile, sau dacă condiţiile financiare devin nepotrivite pentru pro­gresul către o ajustare sus­ţinută în calea inflaţiei, sun­tem pregătiţi să ne majorăm programul de achiziţii de active în ceea ce priveşte mărimea şi/sau du­rata lui“, a explicat preşe­dintele BCE.

Bancherul le-a cerut criticilor săi, dintre cei mai gălăgioşi din Germania, să fie răbdători pentru a putea vedea cum întreaga zonă euro va fi ajutată de politicile mo­ne­tare ale BCE, notează Reuters. Situaţia actuală, cu dobânzi foarte scăzute, va dis­părea pe măsură ce revenirea se instalează şi BCE sprijină această revenire.  „Aveţi răb­dare, când revenirea se va în­tări, do­bânzile reale vor creşte. Re­venirea în întreaga zonă euro este în interesul Ger­maniei. De beneficii se bu­cură toţi cetăţenii zonei euro, nu doar nemţii“, a spus Draghi. Criticii, mai ales cei germani, spun că politicile BCE au erodat averile celor care preferă să-şi facă rezerve de bani.

Pentru că inflaţia din Germania este peste media zonei euro, iar yieldurile obli­gaţiunilor guvernamentale sunt în mare parte negative, dobânzile reale pentru mulţi deponenţi sunt de asemenea negative, ceea ce-i împinge pe o parte din alegători spre partide de dreapta precum Alternativa pentru Germania.

Însă Draghi a avertizat că avansul economic riscă să fie îngreunat de ritmul slab al aplicării reformelor struc­turale şi a insistat că este încă nevoie de „un grad foarte mare“ de stimul monetar.