Draghi: Orice ţară poate pleca din zona euro, dar trebuie să plătească mai întâi

Autor: Bogdan Cojocaru 23.01.2017

Orice ţară care pleacă din zona euro ar trebui să-şi rezolve cererile sau să-şi onoreze obligaţiile faţă de sistemul de plăţi al uniunii monetare înainte de a-şi tăia legăturile, a afirmat preşedintele BCE Mario Draghi.

Afirmaţiile, făcute de şeful băncii centrale a zonei euro într-o scrisoare adresată unor europarlamentari italieni, reprezintă o referire rară de-a lui Draghi despre posibilitatea ca zona euro să-şi piardă din membri, scrie Reuters.

Comentariile vin după ce în urmă cu aproape patru ani Draghi i-a ameninţat pe speculatori că „va face tot ce trebuie“ pentru a salva euro, promisiune care de atunci a rămas celebră. Afirmaţiile vin în contextul amplificării sentimentului antieuro în Italia şi în alte ţări din uniunea monetară.

„Dacă ar fi ca o ţară să părăsească Eurosystemul, pretenţiile sau obligaţiile băncii naţionale ale acelei ţări va trebui onorate în totalitate“, a scris Draghi în scrisoare.

Potrivit datelor din noiembrie anul trecut despre sistemul de plăţi Target 2, Italia ar rămâne cu o notă de plată de 358,6 miliarde de euro. Sistemul înregistrează fluxurile de plăţi dintre statele zonei euro. Ameninţarea defaulturilor pe datoriile transfrontaliere a fost adesea considerată un element care ţine închegată zona euro în vremuri de criză financiară.