Prima decizie majoră a lui Trump: Retrage Statele Unite din unul dintre cele mai importante acorduri comerciale pe care trebuia să le semneze SUA

Autor: Ştefan Stan 23.01.2017

Preşedintele SUA Doanld Trump va retrage Statele Unite din tratatul comercial-gigant trans-Pacific, potrivit două surse citate de CNN.

Ordinul executiv va semnala Democraţilor şi liderilor din jurul lumii că retorica lui Trump legată de comerţ din campania electorală începe să devină realitate. Trump a promis în timpul campaniei că va retrage SUA din parteneriatul Pacific de comerţ, despre care spune că are un impact negative asupra sectorului industrial din SUA şi asupra muncitorilor americani.

Ordinul exclusiv este primul pe lista lui Trump de luni, potrivit unui oficial senior de la Casa Albă, şi va fi prima acţiune majoră a administraţiei Trump în politica externă. 

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), un acord de comerţ liber încheiat după cinci ani de negocieri între SUA şi alte 11 ţări din regiunea Pacific. Tratatul a reprezentat un succes politic pentru administraţia Obama şi o unealtă care izolează China, dar şi una care pune presiuni pe Uniunea Europeană să intre mai repede în jocul comercial al Washingtonului.