Statul român a încasat cu aproape 17% mai puţin din redevenţe, principalul „vinovat“ fiind petrolul ieftin

Autor: Roxana Petrescu 24.01.2017

În primele nouă luni ale anului trecut, statul a încasat din redevenţe petroliere şi miniere circa 897,4 milioane de lei, cu 16,6% mai puţin faţă de anul 2015, ieftinirea barilului de petrol fiind principala explicaţie, după cum arată datele fur­ni­zate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

„Preţul de referinţă calculat de ANRM pentru ţiţeiul extras în România a scăzut ca urmare a scăderii cotaţiilor internaţionale pentru ţiţeiurile de referinţă luate în calcul la stabilirea acestuia“, spun oficialii ANRM.

În România, revedenţele se calculează prin aplicarea unui anumit procent, în funcţie de productivitatea fiecărui zăcământ, la valoarea producţiei. Această producţie este evalută în funcţie de un preţ mediu pe care îl calculează ANRM. Potrivit unor informaţii anterioare, preţurile de re­fe­rinţă la petrol, de exem­plu, se stabilesc lunar por­nind de la 14 tipuri (sorti­mente calitative) de ţiţei brut extras din România, de către titularii acordu­ri­lor petroliere.

„Preţul mediu pentru la care s-a calculat rede­venţa la ţiţei de către ope­ra­torii economici a fost pentru primele nouă luni din 2015 de 1.638,5 lei pe tonă, iar pentru primele nouă luni din 2016 a fost de 1.090 lei pe tonă“, au pre­cizat reprezentanţii ANRM.