Preţul energiei rezistă aproape de pragul de 100 de euro

Autor: Roxana Petrescu 24.01.2017

Preţul energiei pe piaţa spot, cea mai consistentă platformă de tran­zac­ţionare a bursei OPCOM în funcţie de volumele înregistrate, a revenit ieri în jurul valorii de 100 de euro pe MWh, deşi în weekend pre­ţul dă­dea sem­ne de „răcire“, iar evo­­luţia consu­mu­lui nu mai justifică o astfel de va­loare.

Energia cu li­vrare pen­tru zilele de 21-22 ianuarie co­borâse la un preţ mai uşor de digerat, până la 243 lei pe MWh (55 de euro), sfârşitul săptămâ­nii fiind de obicei caracterizat prin­tr-un consum mai redus de elec­tri­citate. Ieri însă preţul a explodat din nou pentru energie cu livrare pentru zilele de luni şi marţi.

De la începutul anului, evoluţia pre­ţului la energie i-a lăsat fără grai pe mulţi actori din piaţă, în contextul în care 2017 a de­bu­tat cu o valoare de 184,71 lei pe MWh, iar azi energia se tranzacţionează la 440 lei pe MWh.

Pentru producători, mai ales pen­tru cei din zona termo, aceste pre­ţuri sunt de vis după o perioadă în care tran­zacţiile s-au încheiat la niveluri des­tul de joase. Situaţia a devenit însă dra­matică, mai ales pentru traderii de ener­gie dintr-un motiv. În ultimii ani, mulţi dintre furnizori au renun­ţat la con­tractele pe ter­men lung, la preţuri sta­bile şi au ales să se joace pe piaţa spot, aco­lo unde obţineau înţelegeri mai bune.