Cheltuielile fiscale costă bugetul 33,8 mld. lei în 2017. Ce "nişe" apasă mai mult pe buget

Autor: Iulian Anghel 25.01.2017

Ministerul Finanţelor estimează, în raportul privind bugetul pe 2017, la 33,8 miliarde de lei (4,1% din PIB) impactul cheltuielilor fiscale la un nivel nominal aproape egal cu cel din 2016 (mai mari însă ca pondere în PIB – 4,5%).

Cheltuielile fiscale înseamnă totalitatea prevederilor legislaţiei fiscale care se aplică diferit unor categorii de contribuabili în raport cu standardele generale de impozitare, având ca rezultat reducerea veniturilor bugetare.

Cheltuielile fiscale aflate acum în vigoare includ scutiri, deduceri şi facilităţi fiscale, cote reduse de impozitare, reguli diferenţiate de calcul al impozitelor, taxelor si contribuţiilor stabilite în scopul acordării unui tratament preferenţial unei categorii de contribuabili.

Finanţele au estimat cheltuielile fiscale la un nivel de 33,8 mil. lei în 2016, 33,81 mld. lei în 2017, 35,6 mld. lei în 2017 şi 37,5 mld. lei în 2019.

Ponderea cea mai mare în cheltuielile fiscale a deţinut-o în 2016 TVA, iar între 2017 şi 2019 o va deţine impozitul pe venit.

 

Principalele cheltuieli fiscale:

♦ impozitul pe profit (scutirea de impozit pentru profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice - maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, cheltuielile de cercetare dezvoltare - deducere suplimentară în proporţie de 50% a cheltuielilor eligibile pentru aceste activităţi, cheltuieli privind sponsorizări şi/sau acte de mecenat, precum şi burse private etc.)

♦ impozitul pe venit (scutirea de impozit pe venit pentru persoanele cu handicap, veterani de război, pentru indemnizaţiile pentru risc maternal, maternitate, creşterea copilului, plafon neimpozabil de 2.000 lei pentru veniturile din pensii etc.)

♦ TVA (cotele reduse de TVA de 9% şi 5%)

♦ impozite şi taxelor locale (scutiri de la plata impozitului pe clădire în cazul persoanelor fizice şi/sau juridice române care reabilitează sau modernizează termic clădirile de locuit etc.)

♦ contribuţii sociale (tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.)