Statisticile Autorităţii Bancare Europene: Băncile din România sunt pe podiumul celor mai profitabile instituţii de credit europene, dar rata NPL este dublă faţă de media UE

Autor: Claudia Medrega 25.01.2017

Băncile din România sunt pe po­dium în clasamentul celor mai pro­fitabile instituţii de credit euro­pene şi au al treilea cel mai bun raport credite/depozite din Euro­pa, însă rata creditelor neper­for­mante, deşi în scă­dere, rămâne dublă faţă de media euro­pea­nă, potrivit datelor luate în con­si­derare de Au­to­ritatea Bancară Europeană (EBA).

Practic, sistemul bancar românesc are în con­ti­nuare indicatori prudenţiali mai buni de­cât media europeană pe partea de solva­bi­litate, profitabilitate şi structura bilanţului, în timp ce calitatea activelor face notă discor­dan­tă din cauza ratei creditelor neper­for­man­te şi a celei a creditelor cu măsuri de re­struc­turare, care sunt duble faţă de nivelul mediu din UE.

În funcţie de profitabilitate, băncile din Ro­mânia se plasează pe locul doi în Uniunea Euro­peană (UE) după instituţiile de credit din Ungaria. Băncile din România aveau un indicator ROE (rentabilitatea capitalurilor) de 17,3% la sfârşitul primelor nouă luni din 2016, triplu faţă de media europeană, iar ren­ta­bilitatea activelor (ROA) a fost de 2%, de peste şase ori mai mare decât media UE, po­tri­vit statisticilor publicate recent de Auto­ri­ta­tea Bancară Europeană (EBA). În Unga­ria, indicatorul ROE depăşeşte 19%, iar ni­velul ROA în sistemul bancar este de peste 2%. La nivelul Uniunii Europene, media ROE era după nouă luni din 2016 de doar 5,4%, în timp ce indicatorul ROA era de 0,3%.