Efectul crizei de forţă de muncă din Ungaria: angajaţii de la fabrica Audi ameninţă cu greve pentru salarii mai mari

Autor: Bogdan Cojocaru 24.01.2017
Angajaţii uzinei Audi din Ungaria au ameninţat în ultimul an de mai multe ori cu oprirea pro­ducţiei în speranţa că vor primi sa­larii mai mari. Acum şi-au consti­tuit, din nou, un comitet de grevă.
 
Pentru Ungaria, investitorii străini precum producătorul auto german Audi reprezintă, prin exporturile lor, un motor puternic de creştere economică. Însă Un­garia, ca de altfel cele mai multe dintre statele Europei de Est, se confruntă cu o penurie de forţă de lucru calificată, iar rezultatul este creşterea aşteptărilor privind salariile, scrie Reuters. 
 
Sectorul auto contribuie cu peste un sfert la producţia in­dustrială totală a Ungariei.
 
Uniunea sindicală AHFSZ a anunţat printr-un comunicat că ultimele oferte de salarii ale managerilor sunt „inacceptabile“ în condiţiile în care aceştia propun doar creşteri gra­duale şi retrag un program de bonusuri vehiculat anterior. Co­mitetul de grevă şi-a propus continuarea discuţiilor cu ma­nagementul Audi.
 
Acţiunea sindicaliştilor de la Audi urmează unui acord obţinut în decembrie de sindicatele de la uzina constructorul auto rival Daimler prin care salariile sunt majorate cu 10% în fiecare din următorii doi ani.
 
Premierul Viktor Orban a convenit cu angajatorii creşterea salariului minim pe economie cu 15% anul acesta şi cu încă 8% în 2018, an electoral. De asemenea, vor fi reduse impozitele plătite pe salarii. 
 
Salariile brute din Ungaria au crescut cu 6,2% în perioada ia­nuarie-noiembrie, în ritm anualizat.
 
În martie, AHFSZ cerea creşterea retroactivă, începând cu ianuarie, a salariilor cu 20.000 de forinţi (64 de euro), plus bonusuri de 100.000 de forinţi şi alte beneficii mai mari.
 
Audi construieşte la fabrica Gyor din Ungaria sedanuri com­pacte A3 şi maşini sport TT, potrivit Automotive News Europe.