Tăriceanu: E corect ca agenda unui guvern să o facă strada? Dăm o valenţă hipetrofiată manifestaţiei

Ziarul Financiar 24.01.2017

Tăriceanu a afirmat că, prin gestul său de a ieşi în mijlocul protestatarilor, Klaus Iohannis ''face o eroare fundamentală pentru că înfrânge ordinea de drept firească''.

''El neagă ordinea constituţională de drept punându-se în mijlocul unor manifestanţi, cărora le respect opţiunile, eu sunt un liberal, dar procedând în acest fel, preşedintele face o eroare fundamentală pentru că înfrânge ordinea de drept firească. Adică, pune în paranteză votul democratic, Parlamentul, ca instituţie democratică, şi dăm o valenţă hipertrofiată manifestaţiei de stradă'', a spus el la Antena 3.

''Este corect ca agenda unui guvern să o facă strada?'', a întrebat Tăriceanu retoric, adăugând că asemenea manifestaţii au o problemă de reprezentativitate şi legitimitate din punctul său de vedere.

El a mai susţinut că referendumul a fost utilizat mai mult de dictaturi.

"Să ştiţi că referendumul este o armă foarte periculoasă, care a fost utilizată cu precădere de dictaturi. Inclusiv în România: în perioada lui Ceauşescu, în perioada lui Carol al II-lea, în perioada lui Antonescu. (...) Preşedinţii vor să sară peste vot, peste Parlament, peste partide, peste instituţii şi se consultă cu cine? Cu poporul'', au fost argumentele sale.

Tăriceanu a precizat că nu a primit scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru că luni şi marţi au fost zile libere.