Tăriceanu: Recomandările privind criteriile obiective pentru ridicarea imunităţii nu trebuie aplicate

Autor: Cătălina Mănoiu 25.01.2017

''Nu trebuie aplicate recomandări de criterii obiective pe baza cărora parlamentarii să voteze. Mandatul nu este imperativ şi atât timp cât voi fi senator îmi voi sustine punctul de vedere şi anume că nu se poate să încălcăm unul dintre principiile fundamentale de funcţionare a instituţiilor – separaţia puterilor în stat. Prin urmare, nicio decizie a vreunui membru al Guvernului nu va putea să fie anchetată de Parchet. Deciziile politice aparţin Executivului şi Parlamentului, iar Parchetul, oricare ar fi el – DNA, super-DNA, hiper-DNA, poate să fie orice – nu poate să ancheteze deciziile politice'', a spus Tăriceanu, solicitat să comenteze recomandarea din raportul MCV privind adoptarea unui set de criterii obiective în baza cărora parlamentarii să decidă dacă ridică sau nu imunitatea unui ales.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că de câte ori vor veni solicitări de ridicare a imunităţii pentru acuzaţii legate de decizii politice ale membrilor Guvernului, acestea vor fi respinse de Parlament.

''Dacă este vorba de fapte de corupţie, da, nu ne putem opune, dar nu putem să punem în discuţie oportunitatea deciziilor politice. Ca atare, şi în trecut şi sunt convins că şi în viitor, de câte ori vor veni solicitări de ridicare a imunităţii pentru acuzaţii legate de decizii politice ale membrilor Guvernului, acestea vor fi respinse de Parlament'', a conchis Tăriceanu.

Potrivit documentului prezentat miercuri la Bruxelles de Comisia Europeană, legislaţia anticorupţie "trebuie să se aplice tuturor în mod egal şi la toate nivelurile", iar dezbaterile din Parlament cu privire la criteriile obiective pentru justificarea refuzului de ridicare a imunităţii "nu au condus la o schimbare în sensul recomandărilor anterioare din rapoartele MCV".