Ce efecte va avea „Prima chirie“ pentru piaţa muncii şi piaţa imobiliară. „Cei care locuiesc în zone unde au salariile mici vor fi încurajaţi”

Autor: Mihaela Pascari 29.01.2017

Guvernul vrea să dea 900 de lei bani de chirie şomerilor care îşi găsesc un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi se mută în apropierea acestuia. Analiştii spun că această măsură va fi o soluţie pentru combaterea şomajului, mai ales în rândul tinerilor, şi va fi benefică pentru cei care locuiesc în zone cu salarii mai mici.

„România se confruntă cu o rată a şomajului semnificativ mai ridicată în anumite regiuni precum Moldova sau Oltenia şi mai ales în rândul tinerilor (peste 20%). Un program care încurajează mobilitatea forţei de muncă poate reprezenta o soluţie pentru cei care nu-şi găsesc joburi în proximitatea oraşului de domiciliu“, a spus Andrei Frunză, CEO în cadrul platformei de joburi eJobs.

În acelaşi timp, afirmă că acest program răspunde nevoilor angajatorilor, deşi nu va putea acoperi integral nevoia de forţă de muncă existentă în piaţă, mai ales în anumite sectoare.

Pe de altă parte, Iuliana Leurent, CEO al com­paniei RINF Temps România, divizia de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară a grupului românesc RINF, este de pă­rere că măsura nu va avea un impact impor­tant asupra ratei şomajului, principalul motiv fiind barierele culturale. „Bugetul este unul relativ modest în măsura în care 900 de lei este media preţului la închirierea unei garsoniere. Un astfel de proiect poate avea efecte vizibile în rata şomajului în momentul în care bugetul poate fi semnificativ mai mare printr-un sistem public privat de facilitare fiscală“, a spus Iuliana Leurent.

Prima de relocare va avea un impact financiar de 13.500 de lei, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei, potrivit ordonanţei de urgenţă.

Măsura guvernului de creştere a mobilităţii profesionale survine într-un moment când diferenţele între situaţia economică dintre diverse judeţe sunt la maximum. Astfel, spre exemplu, salariul mediu net în vestul ţării, în judete precum Cluj, Bihor, Arad sau Alba, este în jur de 2.000 de lei, iar şomajul este între 2% şi 5%.

În estul României, în judeţe precum Vaslui, Galaţi sau Buzău, este între 1.600 şi 1.900 de lei, iar şomajul între 6% şi 11%.

La extreme sunt, spre exemplu, judeţele Teleorman şi Timiş. În Timiş rata şomajului era în octombrie 2016 de 1,2%, iar salariu mediu net era de 2.231 de lei, pe când în Teleorman salariu me­diu net era de 1.555 de lei la un şomaj de 11.3 %.

De asemenea, România se confruntă cu o rată mult mai redusă a mobilităţii forţei de muncă decât alte ţări din regiune. Spre exemplu, conform unui studiu Eurostat din 2012, România este la coada clasamentului în UE în ceea ce priveşte mobilitatea populaţiei (sub 5% vs 30%-40% în Anglia şi ţările nordice).

„Principala explicaţie pentru mobilitatea redusă este dată de preferinţa românilor pentru forma de proprietate. Ţările unde predomină chiria au o mobilitate foarte ridicată, spre exemplu Anglia, în timp ce ţările unde majoritatea gospodăriilor deţin în proprietate locuinţa au o mobilitate redusă. De menţionat faptul că România este în topul ţărilor cu cei mai mulţi proprietari, circa 80% din populaţie având în proprietate spaţiul în care locuiesc. Prin urmare, o astfel de măsură ar avea impact mai ales asupra segmentelor de populaţie care nu sunt încă atrase de această cultură a proprietăţii, adică în rândul tinerilor“, a precizat Andrei Frunză.

Suma de 900 de lei va consta în cheltuielile necesare pentru plata chiriei şi a utilităţilor în noul domiciliu sau noua reşedinţă. Potrivit sursei precizate, în situaţia în care angajatorul sau autorităţile publice locale sau centrale asigură locuinţa de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de relocare nu se acordă.

De asemenea, cei care vor beneficia de această primă de relocare nu trebuie să aibă venituri nete lunare în valoare de peste 5.000 de lei pe lună. Termenul de familie presupune soţul şi soţia, sau împreună cu copiii lor necăsătoriţi, aflaţi în întreţinerea părinţilor, care locuiesc împreună, a explicat Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

În ceea ce priveşte impactul pe care îl va avea programul „Prima Chirie“ asupra pieţei de imobiliare, acesta poate influenţa chiar şi preţul pde închiriere, însă nu imediat după implementare, potrivit reprezentului unui portal de imobiliare, Daniel Crainic.

„Cred că este o măsură bună, însă nu va avea un impact imediat. Un lucru bun este faptul că are tendinţa de a încuraja oamenii care locuiesc în zone unde au şi salariile mici, iar dacă nu au nici o calificare nu îşi piermit să plătească o chirie într-un oraş mare. Dacă şomajul este mai mic, creşte puterea de cumpărare şi de acolo sunt şi chiriile mai scumpe“, a explicat Daniel Crainic.

În opinia sa, trebuie luat în considerare faptul că majoritatea tranzacţiilor din piaţa chiriilor sunt realizate fără contact de închiriere. Proprietarii aleg să de-a spre închiriere locuinţa fără a a întocmi un contract cu chiriaşul deoarece acest lucru presupune fiscalizare.

„Măsura este benefică, mai ales dacă se merge în direcţia de a scoate chiriile din zona neagră în zona albă a economiei. Va fi bine dacă proprietarii vor fi deschişi să facă contracte“, a mai spus Daniel Crainic.

Pe de altă parte, reprezentantul portalului imobiliar precizează că nu va avea nici un impact dacă procedura prin care oamenii vor primi cei 900 de lei va fi dificilă.

Pot beneficia de prima de relocare  persoanele care se încadrează în muncă, cu normă întreagă,  pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

Persoanele care beneficiază de prima de relocare au dreptul la menţinerea acesteia şi în cazul în care, în perioada de 36 de luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator şi se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleaşi condiţii.

„Considerăm că prima de relocare va avea un impact pozitiv asupra mobilităţii teritoriale a forţei de muncă, astfel încât să fie corectate atât dezechilibrele regionale în ceea ce priveşte ocuparea şi totodată să fie accelerate investiţiile prin stimularea mobilităţii forţei de muncă“, au spus reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.