Cătălin Buliga, director tehnic Vodafone: Traficul de date, creştere de peste 100% şi în 2016. Adopţia netului mobil din mediul rural nu mai poate fi ignorată

Autor: Adrian Seceleanu 31.01.2017

Traficul de date din reţeaua Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a crescut şi în 2016 cu peste 100% faţă de anul precedent, evoluţia fiind înregistrată pe fondul creşterii gradului de utilizare a datelor, dar şi al numărului de posesori de smart­phone-uri, inclusiv din mediul rural.

"Am văzut o creştere mai mult decat dublă a traficului de date şi am observat acest lucru în fiecare zi a anului trecut. Traficul de date din mediul rural a crescut şi el, adopţia datelor mobile în aceste zone nu mai poate fi ignorată", a declarat într-un interviu pentru ZF Cătălin Buliga, directorul tehnic al Vodafone Romania.

În noaptea de Revelion în reţeaua Vodafone s-a înregistrat cel mai ridicat varf de trafic din istorie la încărcarea de date, evoluţie ce subliniază pe de o parte schimbările intervenite în comportamentul utilizatorilor, iar pe de alta şi cat de comune au devenit obiceiuri precum trimiterea către prieteni de fotografii sau clipuri video.

"Pe 1 ianuarie am înregistrat un record de trafic pe încărcarea (uploadul) de date, a fost cel mai mare trafic înregistrat pană acum. Este ceva nou, ce nu am mai văzut ca tendinţă. Probabil că toată lumea în noaptea de Revelion lumea a făcut poze, a filmat şi apoi le-a trimis prietenilor. Ce am văzut noi ca trafic de date a fost un record absolut - o asemenea debalansare şi un spike imens al uploadului. Varful de trafic a fost înregistrat între 23,30 pe 31 decembrie şi 2 dimineaţa pe 1 ianuarie", a explicat Cătălin Buliga.

Aceste evoluţii au fost susţinute şi de gra­­dul mai mare de adopţie a smart­phone-urilor 4G în randul utilizatorilor, dar şi de investiţiile făcute anul trecut în reţea, a declarat directorul tehnic al companiei. "În decembrie - care este luna cu cele mai ridicate valori de trafic şi care de obicei vine cu zăpadă, cu probleme, cu întreruperi de curent - stabilitatea şi disponibilitatea reţelei pentru noi, Vodafone Romania, au fost unele dintre cele mai bune din tot anul".

Investiţiile făcute de companie anul trecut se reflectă şi în decizia companiei germane P3 communications, un furnizor independent de servicii de consultanţă tehnică, de inginerie şi de testare, de a declara, pentru al treilea an la rand, Vodafone drept operatorul celei mai performante reţele de voce şi date din Romania, a spus Buliga. "Anul trecut am direcţionat o mare parte dintre investiţii în extinderea tehnologiei 4G Plus. Ca să te menţii primul în rezultatele P3 trebuie să te menţii şi în primul front tehnologic. Cand am luat decizia anul trecut am spus că nu putem lansa 4G Plus doar în Bucureşti şi alte cinci oraşe, ci am hotărat ca pană în septembrie, cand lumea revine din concediu, să avem măcar toate capitalele de judeţ şi Capitala acoperite, adică tot ce era relevant."

Reţeaua Vodafone Romania a obţinut certificatul "Best in Test" în campania Mobile Benchmark Romania desfăşurată de către auditorul independent P3 communi­ca­tions în perioada 5 noiembrie - 12 de­cem­brie 2016. Reţeaua Vodafone a obţinut primul loc cu un scor de 826 de puncte din 1.000 posibile, în timp ce al doilea clasat (n. red. - al cărui nume nu a fost anunţat de P3, dar este cel mai probabil Orange) a avut un scor de 823 de puncte. Ceilalţi doi jucători au avut un scor de 542, respectiv 727 puncte.

"În total au fost 26 de zile de testare. Ce a fost în spate? Un număr de 12.000 de teste penru serviciile de voce şi date pentru fiecare operator din Romania. Ca proporţii, 81% din teste au fost efectuate în oraşe şi în mediul rural, 19% pe drumuri, pentru că au făcut teste şi pe drumurile de legătură. P3 creşte an de an proporţia mediului rural şi a drumurilor şi a oraşelor mici în funcţie de gradul de penetrare din ţara respectivă a smartphone-urilor, a serviciilor de date astfel încat să reflecte realmente piaţa pentru că ar fi absurd să iasă cu un rezultat <<Vodafone este cel mai bun>> şi tu să fii cel mai bun doar în Bucureşti şi în Suceava", a explicat Cătălin Buliga.