Volkswagen depăşeşte Toyota ca lider al vanzărilor auto mondiale, dar acţiunile scad cu 1,5%

Autor: Liviu Popescu 31.01.2017

Constructorul german de autoturisme Volkswagen (VOW pe bursa de la Franfkurt) a detronat Toyota şi a caştigat pentru prima oară coroana de rege al vanzărilor în piaţa auto, pe fondul creşterii cererii din China, care a fost în mare parte neafectată de scandalul emisiilor, scrie Bloomberg. 

Volkswagen a vandut un număr record de 10,3 milioane de vehicule în 2016, devansandu-şi rivalul cu 3,8%. Vanzările globale ale Toyota, inclusiv Hino Motors şi Daihatsu Motors, au crescut cu 0,2%, la 10,2 milioane de vehicule în 2016.

Dar ieri, pe bursa de la Frankfurt, acolo unde este listat Volkswagen, acţiunile se tranzacţionau la 147,6 euro, în scădere cu 1,5% faţă de şedinţa de vineri, pe fondul unui rulaj de 65 mil. euro în prima jumătate a zilei. Spre comparaţie, volumul mediu zilnic tranzacţionat într-o zi la Bucureşti este de circa 7-8 mil. euro.

Volkswagen are circa 75 mld. euro capitalizare. În timp ce cererea din China şi creşterea popularităţii mărcilor premium Audi şi Porsche au crescut vanzările la nivel global, marca Volkswagen a pierdut cotă de piaţă în Europa, a doua cea mai mare regiune, după startul scandalului emisiilor diesel în 2015.