Ce impact va avea programul „Primul salariu” pe piaţa muncii: Tinerii vor fi mai tentaţi să se angajeze şi să fie mai loiali companiilor, iar firmele vor investi mai mult în training

Autor: Adelina Mihai 01.02.2017

Programul „Primul salariu”, prin care absolvenţii de facultate vor avea un salariu garantat de început de 2.500 de lei brut pe lună (cca 1.770 de lei net), va încuraja companiile să facă planuri de dezvoltare pe termen lung şi va creşte angajabilitatea în rândul licenţiaţilor.



„Primul salariu“, program pen­­tru care legea de apli­care va fi gata până la finalul lu­nii iunie, garantează un sa­­lariu de încadrare de 2.500 lei brut timp de trei ani tinerilor licen­ţiaţi care au terminat o facultate acreditată.

Astfel, statul va subvenţiona angajatorul cu 50% din cheltuiala salarială, cu menţinerea angajării tânărului licenţiat timp de 5 ani.

„Costul total al angajatorului pentru un salariu de 2.500 lei brut este de aproximativ 3.075 de lei pe lună. Nu ştiu exact la ce se referă noţiunea de «cheltuială salarială», însă probabil subvenţia se aplică la costul total salarial de 3.075 lei, deci economia se referă exact la 50% din această sumă, iar costul ar deveni de 1.537 lei, ceea ce reprezintă un cost mai mic decât costul cu salariul minim brut pe economie”, a explicat Cristina Simion, business processes & people manager în cadrul furnizorului de soluţii software dedidcat resurselor umane Romanian Software.

Într-adevăr, dacă acest program va intra în vigoare, costurile angajatorilor cu salariile tinerilor absolvenţi de facultate s-ar diminua, în timp ce veniturile nete ale celor aflaţi la început de carieră ar fi semnificativ mai mari decât nivelul oferit în prezent. Spre exemplu, la un salariu minim pe economie de 1.450 de lei brut pe lună, costul total al angajatorului este de 1.783 de lei pe lună, iar angajatul primeşte „în mână” doar 1.065 de lei net. Prin programul „Primul salariu”, costul total lunar al unui angajator scade la 1.537 de lei pe lună (cu 14% mai puţin ca la un salariu minim), iar angajatul primeşte un salariu lunar net de 1.768 de lei pe lună, cu 66% în plus faţă de cât ar primi dacă ar fi încadrat la nivelul salariului minim.