Video ZF Live. Andreea Comşa, Premier Estate Managament: 2016 a fost cel mai bun an pentru piaţa imobilelor noi. Nu mă aştept să fie creşteri mari de preţ

Autor: Bianca Dorobanţu 03.02.2017
Piaţa rezidenţială va înregistra şi anul acesta o creştere şi o dinamică accelerată, continuând trendul din 2016, în care au fost vândute cele mai multe apartamente ca volum, după anii 1990, a spus Andreea Comşa, partener al Premier Estate Management, firmă de consultanţă imobiliară, invitată la ZF Live.
 
„2017 este preconizat a fi încă un an de creştere şi dinamică accelerată în piaţa rezidenţială, care-l urmează pe 2016, an în care s-au vândut cele mai multe apartamente ca volum, după anii 1990. 2016 a fost cel mai bun an pentru piaţa de imobile noi, pentru că încet-încet cele noi prind avânt faţă de cele vechi“.
 
Avantajul apartamentelor vechi de până acum a fost poziţionarea centrală faţă de cele noi, care au fost construite la periferia oraşelor. Acum, însă, proiectele rezidenţiale sunt dezvoltate aproape de metrou, de mijloace de transport în comun, în zone mai centrale. Astfel, trendul apartamentelor vechi scade tot mai mult în detrimentul celor vechi, a explicat Andreea Comşa. Totodată, oamenii sunt dispuşi să dea 10.000-15.000 de euro în plus pentru a cumpăra apartamente noi, situate în zone centrale, la o calitate superioară. Efervescenţa de pe piaţa imobiliară din 2016 s-a datorat şi programului Prima casă, dar şi optimismului economic din piaţă, care a impulsionat investitorii să dezvolte proiecte reziden­ţiale. 
 
„Estimările sunt că anul trecut s-au livrat 12.000-13.000 de locuinţe noi în Bucureşti şi Ilfov. Pentru 2017 se estimează tot cam atât, aproximativ 12.000 de locuinţe noi”.
 
Andreea Comşa mai spune că legea dării în plată nu a afectat piaţa imobiliară pentru că nu a fost aplicată în cazul programului Prima casă şi nici în cazul creditelor mai mici de 250.000 de euro.  Peste 80% dintre preţurile imobilelor se încadrează în suma de 100.000 de euro, datorită TVA-ului redus, de 5%, iar clienţii care cumpără apartamente cu un TVA de 19%, la preţuri mai mari, sunt foarte puţini. „Nu se regăseşte acea sumă mare în calitatea apartamentelor, în locaţie. Majoritatea vor să cumepre cu TVA de 5%. (...) Dacă ar reduce TVA la 0% pentru toate apartamentele, atunci piaţa ar lua-o razna”.
 
Preţul mediu pentru un metru pătrat util de apartament în zona centrală a Bucureştiului este de până în 1.200 de euro, iar în alte zone poate fi şi 1.300-1.400 euro, în timp ce un metru pătrat util pentru apartamentele vechi costă în jur de 1.120 de euro, mai spune Comşa.
 
Creşterea preţurilor apartamentelor este de 2-3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă nu există premisele unei creşteri semnificative. „Nu mă aştept să fie creşteri prea mari de preţ, dinamică şi cerere vor fi, dar nu sunt premise să crească preţurile prea mult”.
 
 
Ce a mai spus Andreea Comşa
 
- Eliminarea impozitului de 3% pe tranzacţiile imobiliare sub 450.000 de lei este o măsură bună, însă nu va avea un impact major
 
- Dacă va creşte plafonul la 150.000-200.000 de euro pentru care se va plăti TVA de 5% vom avea o piaţă sănătoasă
 
- Sunt investitori care au alt business, nu au legătură cu domeniul imobiliar şi iau în calcul dezvoltarea de locuinţe
 
- Oraşele secundare sunt mai dinamice decât Bucureştiul în anumite proiecte. Este mai uşor să vinzi apartamente în oraşele mari din ţară decât în Bucureşti, unde este competiţie la fiecare colţ
 
- Am avut cumpărători care amână să cumpere pentru că a crescut euro din cauza tensiunilor politice din ţară
 
bianca.dorobantu@zf.ro