2016, an costisitor pentru acţionarii din asigurări. Injecţiile de capital au crescut cu 40% până la 90 de milioane de euro

Autor: Anelis Baciu 03.02.2017
Companiile locale de asigurări au primit injecţii de capital în valoare de 405 milioane de lei (90 mil. euro) anul trecut de la acţionari, în creştere cu circa 40% faţă de 2015, arată datele Regis­tru­lui Comerţului agregate de ZF.
 
Intrarea în vigoare a nor­melor mai dure de sol­vabili­tate şi capital Sol­vency II a fost princi­pa­lul mo­tiv de majorare a ca­pi­ta­lului în cazul asi­gurătorilor.
 
Valoarea injecţiilor de capital din in­dustria de asigurări este cu 50% mai ma­re decât cea din sistemul bancar, deşi băn­cile gestionează active de 80 mld. euro, de douăzeci de ori mai mari de­cât asigurătorii. Dacă ne raportăm la ve­nituri, piaţa de asigurări este de circa două ori mai mică decât cea bancară.
 
Schimbarea raportului dintre asi­gu­ră­tori şi bănci în ceea ce priveşte plu­sul la capital s-a produs în al treilea tri­mestru din 2016, perioadă în care gru­pul bulgar Eurohold, acţionarul com­pa­niei de asi­gu­rări Euroins, a adus 200 mil. lei la capitalul firmei din România. Injecţia de capital efectuată de bulgari face parte din angajamentul asumat al ac­ţio­narilor de a scoate compania din pla­nul de re­dre­sare financiară impus de Au­to­ritatea de Su­praveghere Finan­cia­ră (ASF). Majora­rea de la Euroins din luna august este cea mai consistentă din 2016. Bulgarii au mai anun­ţat o injecţie de capital tot în va­loare de 200 mil. lei în de­cem­brie, însă  aceas­ta nu apa­re încă în statis­ti­ci­le Regis­tru­lui Co­merţului.