Preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie nu va accepta niciun discurs al lui Donald Trump

Autor: Mihai Draghici 06.02.2017

"Lui Donald Trump nu trebuie să i se acorde onoarea de a rosti discurs la Westminster, deoarece Camera Comunelor se opune atitudinilor rasiste şi sexiste", a declarat luni seară John Bercow.

"În privinţa acestui loc, eu cred cu tărie că opoziţia noastră faţă de rasism şi sexism, susţinerea pentru egalitatea în faţa legii şi pentru o justiţie independentă sunt elemente uriaşe de luat în considerare", a spus John Bercow.

"Onoarea de a susţine un discurs la Westminster trebuie câştigată, nu decurge automat dintr-o vizită de stat", a argumentat Bercow, subliniind că se opunea discursului înaintea deciziei preşedintelui SUA de a interzice temporar imigraţia din şapte state situate în Orientul Mijlociu şi Africa.

Peste 1,7 milioane de britanici au semnat o petiţie adresată Parlamentului prin care cer interzicerea vizitei lui Donald Trump pentru a se evita o situaţie ofensatoare pentru regina Elizabeth. În acest context, Parlamentul de la Londra a dispus organizarea unei dezbateri pe 20 februarie despre oportunitatea vizitei noului preşedinte american.

Petiţia a fost lansată înainte ca premierul Theresa May să îl invite oficial pe Donald Trump în Marea Britanie, colectarea semnăturilor accelerându-se pe fondul deciziei noului preşedinte american de a interzice temporar imigraţia din şapte state situate în Orientul Mijlociu şi Africa.

Preşedintele american, Donald Trump, a emis recent o ordonanţă executivă prin care interzice temporar intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din ţări unde există risc terorist. Ţările vizate sunt Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen.