Raiul pariurilor sportive îngroaşă rândurile celor mai mari 100 de insolvenţe din 2016: şapte companii au intrat în incapacitate de plată. Piaţa de pariuri sportive a crescut cu 40%, însă a pierdut o treime din jucătorii activi în perioada 2008-2015.

Autor: Cristina Rosca 08.02.2017
Anul trecut, în topul celor mai mari 100 de insolvenţe şi-au făcut loc şi şapte companii din industria pariurilor sportive, acesta fiind, alături de energie, unul dintre domeniile vedetă ale lui 2016 în ceea ce priveşte numărul companiilor intrate în incapacitate de plată, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.
 
„Piaţa pariurilor sportive este supra-saturată, sunt prea mulţi jucători. Lupta tot mai acerbă pentru clienţi a făcut ca aceste companii să meargă pe cote tot mai riscante crezând că cererea este elastică. S-a dovedit însă că nu au masa critică de clienţi pentru a rămâne în joc“, afirma recent Iancu Guda, services director în cadrul companiei de consultanţă Coface. El a mai explicat că în această industrie fidelizarea consumatorilor şi menţinerea încrederii acestora sunt elemente cheie, care odată pierdute nu mai pot fi uşor recuperate. Astfel, dacă un client ajunge să creadă că şi dacă va reuşi să câştige nu îşi va mai primi banii, el se va reorienta către o altă casă de pariuri.
 
Mai mult, în momentul în care o companie de pariuri intră în insolvenţă, pariorii care au de încasat bani sunt încadraţi în categoria creditorilor chirografari. Aceştia sunt ultimii pe listă la recuperarea banilor, existând situaţii când ei nu-şi recuperează de fapt sumele restante. „În cazul unui business de pariuri sportive, cea mai mare parte a creditorilor sunt chiro­grafari, iar pariorii se numără printre ei“, explică Emeric Domokos-Hâncu, par­tener specializat în insolvenţă în cadrul casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.