Negocierea cu banca sau impreviziunea, singurele soluţii pentru cei 51.000 de clienţi cu credite în franci după declararea neconstituţionalităţii conversiei

Autor: Anelis Baciu 08.02.2017

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost declarată neconstituţională de judecătorii Curţii Constituţionale, astfel că singura soluţie pentru debitorii în franci pentru reducerea poverii creditului rămâne negocierea directă cu banca sau invocarea în instanţă a prinicipiului impreviziunii.

Decizia de neconstituţionalitate a fost votată în unanimitate şi a fost motivată de faptul că legea adoptată de Camera Deputaţilor este substanţial diferită de forma votată în Senat.

„Curtea a reţinut că le­gea a fost adoptată cu în­călcarea principiului bi­ca­meralismului. Astfel, legea adoptată de Came­ra Deputaţilor se înde­păr­tează în mod substan­ţial atât de textul adoptat în Senat, cât şi de obiec­ti­ve­le urmărite de iniţiativa legislativă, prin mo­difi­că­rile aduse, Ca­mera de­ci­zio­nală regle­men­tând dis­poziţii care nu au fost nici­odată şi în nicio formă puse în dez­baterea Sena­tu­lui. Aces­te modifi­cări sunt semni­fi­cative, de substan­ţă, şi pri­vesc lipsa acor­dului de vo­inţă în ceea ce priveşte opera­ţiu­ni­le de conversie a con­trac­telor de credit şi reali­za­rea conversiei la cursul de schimb franc elve­ţian/leu valabil la data încheierii contrac­tu­lui de cre­dit, iar nu la data conversiei“, a trans­mis Curtea Constituţională.