ZF Live. Teddy Dumitrescu, CEO Publicis Groupe România: Piaţa publicităţii va depăşi 400 mil. euro. Televiziunile sunt sold-out, iar preţul reclamelor pe TV va creşte cu 10-15%

Autor: Bianca Dorobanţu 09.02.2017
Piaţa publicităţii din România este esti­mată să depăşească plafonul de 400 mil. euro anul acesta, fiind al cincilea an con­secutiv de creştere după ce în 2016 valoarea acesteia a fost de 365 mil. euro, a spus Teddy Du­mi­trescu, country chairman şi CEO la Publicis Groupe România, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de media şi comunicare.
 
Spre comparaţie, în 2008 piaţa publi­cităţii se ridica la 600 mil. euro.
 
„Polonia are o piaţă de peste 1 mld. euro, dar sunt şi ca număr mai mulţi decât noi, iar în Ungaria valoarea este cu 25-30% mai mare decât în România, la o putere de cumpărare mai mare şi populaţie mai mică“, a spus Teddy Dumitrescu în cadrul emisiunii ZF Live.
 
Publicitatea difuzată pe TV este încă ieftină în România, CPP-ul mediu (cost per point) în 2016 a fost în jur de 111 euro. Cu alte cuvinte, atingerea a 1% din audienţă în 2016 a costat 111 euro, a mai spus Teddy Du­mitrescu. 
 
În 2017, acest indicator va continua să crească, întrucât staţiile de publicitate ale televiziunilor sunt „sold out“ şi nu mai pot livra ce au promis clienţilor.
 
„Problema de sold out a început în trimestrul al treilea din 2016, din mai multe motive. Clienţii au investit mai mult decât au preconizat staţiile, care au un inventar presta­bilit de câte GRP-uri (puncte de rating – n. red.) pot livra. Dacă vin clienţi mai mulţi şi staţia dă un CPP mai mic, se trezeşte că nu mai poate să livreze clienţilor GRP-urile respective.“ Astfel, campaniile clienţilor care negociaseră preţuri mai mici la începutul anului nu au mai fost difuzate, iar staţiile au preferat să difuzeze campaniile celor cu preţuri mai mari.
 
„Apoi din trimestrul al treilea staţiile au încercat să mărească preţurile şi s-au lovit de o poziţie feroce a clienţilor. Au introdus tot felul de suprataxe – taxă de program premium, în prime-time. TV-ul are o mare problemă pentru că este foarte dificil să gestionezi între spaţiul publicitar vândut şi nevoia de a face audienţă.“
 
Pentru 2017, Teddy Dumitrescu esti­mează o creştere a preţurilor reclamelor TV de 15%. 
 
Cele cinci categorii care alocă cele mai mari bugete comunicării sunt farma, pentru că apar mereu jucători noi pe piaţă, apoi retailul, urmat de telecom, băuturi alcoolice (predominant bere) şi dulciuri, mai comple­tează Teddy Dumitrescu. 
 
În ce priveşte băncile, el spune că nu are sens ca acestea să investească mult în publicitatea TV, unele alegând alte canale de comunicare precum mediul online sau publicitatea stradală (putdoor).
 
De pildă, un brand din industria FMCG (fast moving consumer goods) ar trebui să plătească pentru o campanie cu scopul de a se face cunoscut în jur de 300.000-400.000 de euro, potrivit lui Teddy Dumitrescu.  
 
Cele mai multe investiţii în publicitate se duc spre TV (65%), digital (19%), outdoor (7%), 6% (radio) şi 3% (print).  „Sunt tentat să spun că outdoor-ul scade marginal, estimăm pentru 2017 că va scădea la 6%. La outdoor lucrurile sunt relativ complicate pentru că este o piaţă extrem de fragmentată, sunt 23.000 de panouri de locaţii permanente care sunt grupate la peste 200 de furnizori, piaţa este spartă. Mediul legislativ este neclar. “
 
Tendinţele care vin din afara ţării în materie de publicitate sunt digitalizarea businessurilor, adică brandurile vor fi nevoite să aibă şi o componentă de e-commerce, dar şi cererea din partea brandurilor pentru iniţiative de marketing în scopul unor obiective concrete, de exemplu să vândă o anumită cantitate de produse, mai degrabă decât să facă publicitate la TV.
 
O altă tendinţă va mai fi apropierea de big data, multitudine de date din care brandurile pot targeta foarte bine consumatorii în mod individual şi vor şti foarte multe detalii despre aceştia.
 
Teddy Dumitrescu spune că deşi există metode noi prin care se poate face publicitate, de exemplu prin YouTube, clienţilor nu le place să inoveze, pentru că nu vor să rişte businessul companiilor. El susţine că noile generaţii de consumatori au obiceiuri diferite şi petrec foarte puţin timp la TV, fiind prezenţi mai ales în mediul online.
 
„Cei din noile generaţii sunt foarte prudenţi, este dificil să le dai sfaturi, nu le plac experţii şi cei care le ştiu pe toate, cred în sfaturile prietenilor lor, au cu totul alt gen de relaţie cu viaţa decât avem noi. Motivele pentru care ei se angajează undeva nu mai sunt să câştige bine, ci raportul între muncă şi timp liber. Au o axă total diferită de priorităţi faţă de cele pe care le-am avut noi.“
 
Totodată, industria comunicării se confruntă cu probleme legate de resursele umane, fiind greu să atragă tineri care să îşi dorească să lucreze în agenţii de comunicare, pentru că sunt atraşi mai mult de zona de digital.
 
Ca ţinte pentru 2017, Publicis România şi-a propus o creştere de 10% a veniturilor operaţionale. Publicis România are clienţi precum Carrefour, Orange, Renault, Nissan, Bitdefender sau Nestlé.