Arnaud van Strien, şeful IPSO: România are nevoie de un master-plan pentru agricultură

Autor: Bogdan Alecu 09.02.2017
România trebuie să se îndepărteze de agricultura de subzistenţă, unde sunt utili­zate utilaje neperformante şi costisi­toare şi de producţia fără valoare adău­gată.
 
Cultivarea de grâu şi porumb şi vân­zarea la export nu vor aduce profituri, mai ales că agricultura locală a fost afectată anul trecut de scăderea preţu­lui la cereale.
 
„România are ne­voie de un master­plan la nivel naţional şi pe termen lung pentru ca ţara să nu fie numai una în care se cultivă grâul, iar acesta este trimis la ex­port, fără valoare adău­­gată şi să în­cercăm să punem mai multe servicii şi valoare adăugată, atât pe cul­tură mare, cât şi pe lapte, carne. Există mult poten­ţial aici, iar pentru acesta trebuie un plan pe temen lung“, a subliniat Arnaud van Strien, directorul general al IPSO Agricultură, cel mai mare jucător de pe piaţa de utilaje agricole şi im­por­tator al tractoarelor John Deere în România.
 
Spre comparaţie, în România încă se discută de exporturi de animale vii, de la bovine la porci, pentru care interdicţia a fost ridicată în toamna anului trecut, în timp ce alte ţări, pecum Ungaria, pre­feră să exporte produse cu valoare adăugată. În timp ce salamurile ungu­reşti se regăsesc în supermarketurile germane, cele româneşti nu.