Cine sunt judecătorii care decid astăzi dacă Ordonanţa 13/2017 a fost sau nu constituţională şi de ce partide au fost ei trimişi la Curtea Constituţională

Autor: Iulian Anghel 09.02.2017
Curtea Constituţională judecă astăzi sesizarea Avocatului Poporului privind neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 care dezincrimina parţial infracţiunea de “abuz în serviciu”. Aprobarea ordonanţei în guvern, în noaptea de 31 ianuarie, a provocat amplele proteste de stradă care au avut drept rezultat retragerea actului normativ, şase zile mai târziu.
 
Tot astăzi premierul Sorin Grindeanu ar putea să anunţe dacă ministrul justiţiei Florin Iordache rămâne sau pleacă din guvern.
 
Cei nouă membri ai Curţii Constituţionale sunt numiţi de Senat, Camera Deputaţilor şi de Preşedintele României. Fiecare dintre aceste instituţii numeşte câte trei reprezentanţi la Curte. Judecătorii care reprezintă Parlamentul sunt numiţi la propunerea partidelor parlamentare.
 
Actualmente, în plenul Curţii, sunt doi judecători numiţi de fostul preşedinte Traian Băsescu, unul de preşedintele Klaus Iohannis, alţi trei judecători au fost propuşi de PSD, unul de PNL, unul de PDL (care a fuzionat cu PNL) şi unul de UDMR.
 
 
Judecătorii Curţii Constituţionale
 
- Valer Dorneanu, peşedintele Curţii Constituţionale. A ajuns judecător al Curţii din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PSD
 
- Marian Enache – judecător al Curţii din partea Senatului, la propunerea PSD
 
- Petre Lăzăroiu – judecător al Curţii, propus de fostul preşedinte Traian Băsescu
 
- Daniel Morar- judecător al Curţii, propus de fostul preşedinte Traian Băsescu
 
- Mircea Minea - judecător al Curţii din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea PDL (actualmente PNL)
 
- Mona Pivniceru - judecător al Curţii din partea Senatului, la propunerea PNL
 
- Livia Stanciu – judecător al Curţii, propus de preşedintele Klaus Iohannis
 
- Maya Teodoriu - judecător al Curţii din partea Senatului, la propunerea PSD
 
- Varga Attila – judecător al Curţii din partea Camerei Deputaţilor, la propunerea UDMR.