Bilanţ: fermierii au recoltat cu 3,3% mai multe tone de cereale şi cu 15% mai multe plante oleaginoase în 2016

Autor: Roana Rotaru 13.02.2017

Anul 2016 le-a adus fermierilor români producţii bogate, în special celor care au cul­tivat  cereale sau plante oleaginoase, po­trivit celei mai recente statistici Eurostat, care arată că producţia de cereale a României a crescut cu 3,3% în 2016 faţă de anul precendent, ajun­gând la peste 19,9 mil. tone, în timp ce pro­ducţia de plante oleaginoase a ajuns la 3,4 mil. tone, cu aproape 15% mai mult faţă de 2015.

Cu toate acestea, în 2016 valoarea producţiei vegetale s-a menţinut cam la acelaşi nivel faţă de anul precedent, stag­nând în jurul valorii de 9,8 miliarde de euro, în creştere cu aproape 0,2% faţă de 2015, din cauza scăderii preţurilor ce­rea­­le­lor, potrivit reprezentanţilor din agrobusiness.  „Valoa­rea producţiei vegetale s-a menţinut, în ciuda producţiilor mai mari, din cauza scăderii preţurilor cerealelor. La toate cerealele, grâu, porumb, orz, au scăzut preţurile cu 10-15% în 2016 faţă de anul precedent. La oleaginoase preţurile s-au menţinut. Nu poţi nici să le ţii în silozuri în aşeptarea unui preţ mai bun pentru că ai costuri de depozitare, cerealele sunt perisabile şi în plus rămân banii blocaţi”, a declarat pentru ZF Mihai Anghel, proprietarul  Cerealcom Dolj, cel mai mare exportator român de cereale şi oleaginoase.

Potrivit specialiştilor din agrobusiness, preţul de vânzare al grâului a scăzut atât din cauza scăderii globale a preţurilor cerealelor, cât şi din cauză că fermierii nu au primit prime de calitate pentru grâul de panificaţie.